Tomáš Stupavský Rôzne

Pokračujeme v rebríčku najškaredších dopravných uzlov v Bratislave: Pozrite sa na ďalších 5 otrasných miest + FOTO

Problém verejnej dopravy v Bratislave sa už musí začať riešiť. Ale nehovorme iba o nových autobusoch a električkách, predovšetkým by mali ľudia dostať možnosť cestovať v peknom a čistom prostredí. Pokračujeme teda v našom rebríčku najškaredších dopravných uzlov. Pozrite sa na ďalších 5 kandidátov.

Ilustračný obrázok k článku Pokračujeme v rebríčku najškaredších dopravných uzlov v Bratislave: Pozrite sa na ďalších 5 otrasných miest + FOTO
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Minulý týždeň sme pre vás pripravili nami vytvorený rebríček, do ktorého sme umiestnili 5 najškaredších dopravných uzlov v Bratislave. Nedalo sa nevšimnúť si, že väčšina verejných miest, ktoré ľudia využívajú ako prestupné stanice alebo koncové zastávky, keď cestujú mestskou hromadnou dopravou (MHD), vyzerajú naozaj odpudzujúco. Cestujúcim dochádza na takých miestach až nevoľno.

A ani sa im nečudujeme. Špina, nečistota, nepríjemný zápach charakterizuje takmer každý veľký dopravný uzol. No smutné je, že takýchto verejných priestorov je v Bratislave viac než dosť.

Prečítajte si tiež: Pozrite si rebríček 5 najškaredších dopravných uzlov v Bratislave + FOTO

Preto pokračujeme v našom nelichotivom hodnotení a prinášame vám ďalšie otrasné dopravné uzly, ktorým patrí v našom rebríčku 6. až 10. miesto.

6. Hlavná stanica

Možno sa čudujete prečo sa Hlavná stanica nenachádza v prvej pätke? O tomto mieste už toho bolo napísaného viac než dosť. Predovšetkým samotný objekt vlakovej stanice pôsobí staro a odpudzujúco. Človek, ktorý sem príde prvýkrát, musí byť naozaj v šoku.

My sme si však posvietili na okolie zastávok MHD. Oproti Hlavnej stanici vyzerá o štipku lepšie (ale naozaj iba o štipku). Keďže sa tu nachádza konečná zastávka niekoľkých liniek, premelie sa tadiaľto denno-denne množstvo ľudí. A tí sa už musia pozerať na „osvedčenú klasiku“ bratislavských ulíc. Ohorky od cigariet, smeti, smrad.

Prečítajte si tiež: 10 vecí, ktoré vystrašia turistov po príchode na Hlavnú stanicu

Kam sa pozriete, tam nájdete odpad. Nehovoriac o tom, že chodníky a cesty sú plné dier a prasklín. Hlavne turisti prichádzajúci do Bratislavy musia byť v šoku.

Na Hlavnej stanici sú dve autobusové nástupištia, na ktorých keď stojíte, snažíte sa radšej ničoho nedotýkať a iba ticho čakať na svoj spoj. Nachádza sa tu aj obratisko električiek, ale to je takisto v hroznom stave. Preto právom zaraďujeme Hlavnú stanicu na 6. miesto v našom rebríčku.

7. SAV

Stačí sa vybrať z Hlavnej stanice pešo kúsok nižšie a už narazíte na ďalšieho kandidáta, ktorý do nášho výberu najškaredších dopravných uzlov jednoznačne zapadá. Predstaničné námestie je dôležitou križovatkou ciest pre osobnú, ale aj verejnú dopravu.

A preto by malo vyzerať inak, ako je tomu teraz. Najväčším tŕňom v oku na tomto mieste je predovšetkým zastávka, ktorá je najbližšie vlakovej stanici a hrdzavý nadchod vedúci ponad hlavnú cestu. Oba objekty sú už staré, ošarpané a pomaľované grafitmi.

No spoločným znakom pre všetky zastávky Slovenskej akadémie vied je špina na zemi. Či už stojíte na zastávke, z kadiaľ autobusy smerujú do centra alebo na tej, odkiaľ vás vozidlá dopravného podniku dostanú na Patrónku a Kramáre. Dopravnému uzlu SAV patrí vo výbere 7. pozícia.

8. Račianske mýto

Síce sa na tomto mieste nachádza veľký park, čiže trocha zelene, no aj tak to nič nemení na tom, že Račianske mýto by mohlo vyzerať oveľa krajšie. Všetky zastávky sú počmárané a celkový dojem z celého priestoru vo vás zanechá skôr negatívne pocity.

Je to spôsobené aj tým, že na „Račku“ je takmer všetko staré. Máme na mysli budovy a stánky s občerstvením, ktoré sa v okolí križovatky nachádzajú. Navyše na fasáde jedného domu v súčasnosti prebieha rekonštrukcia, čiže ak chcete napríklad prestúpiť z autobusu číslo 21 na električku smerom do Rače, musíte prejsť pod stavebným lešením.

Prečítajte si tiež: Ako sú na tom Mlynské Nivy? 5 kladov a záporov autobusovej stanice

Čiže na takto to na Račianskom mýte aktuálne vyzerá. Z jednej strany „zdobí“ miesto rozobraná stena budovy, na ktorej sú robotníci, z opačnej jama, kde má onedlho vyrásť nový obytný komplex s názvom Pri Mýte a hneď vedľa staveniska sa nachádza starý komunistický vysokoškolský internát „Bernolák“. V našom rebríčku jasné číslo 8.

9. Vlčie hrdlo

Táto prestupná stanica sa bohužiaľ nachádza vo veľmi zlej lokalite a to z nej robí škaredé a veľmi nebezpečné miesto. Vlčie hrdlo, ktoré je situované na okraji Ružinova, pozná snáď každý Bratislavčan (teda aspoň z rozprávania určite). V blízkosti zastávok sa nachádza Slovnaft, ale aj vysokoškolský internát.

Z toho vyplýva, že sa jedná o frekventované miesto z hľadiska MHD. No Vlčie hrdlo je hlavne vo večerných hodinách obľúbeným miestom pre nekalé živly. Preto sa ľahko môže stať, že vás na zastávke niekto prepadne alebo okradne.

No nebezpečenstvo kráča v tomto prípade priamoúmerne s odpudivým vzhľadom tohto priestoru. Pomaľované stĺpy, steny, strop v žalostnom stave, to všetko tu nájdete. Bez debaty Vlčie hrdlo radíme na 9. miesto.

10. Bajkalská

Do nášho výberu sa dostal aj ďalší dôležitý dopravný uzol, ktorý bohužiaľ nevyzerá nijako k svetu. Reč je o Bajkalskej. Týmto miesto jazdí hneď niekoľko autobusových a trolejbusových spojov, ktoré prevažne smerujú do Trnávky.

Čiže tu vystupuje, nastupuje alebo prestupuje množstvo cestujúcich. Aký obraz sa im však naskytne? Predovšetkým pohľad na staré zastávky, herne, niekoľko stánkov s rýchlym občerstvením a staručičkú Hant arénu (Športová hala Pasienky). Skrátka nič prívetivé.

Taká veľká križovatka by mala zaručene disponovať pekným a moderným verejným priestorom. Preto Bajkalská uzatvára náš rebríček na 10. priečke.

Prečítajte si tiež: Za bratislavské letisko sa hanbiť skutočne nemusíme. Týchto 7 vecí vás o tom presvedčí

Dopravný uzol, križovatka SAV
1
Galéria
Najškaredšie dopravné uzly
40
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM