Tomáš Stupavský Rôzne

Pozrite si rebríček 5 najškaredších dopravných uzlov v Bratislave + FOTO

Vozovne Dopravného podniku Bratislava sú neustále dopĺňané novými vozidlami, čím sa zvyšuje komfort cestujúcich. Je síce pekné, že sa Bratislavčania môžu voziť v pekných autobusoch, trolejbusoch a električkách, ale niektoré miesta, kde ľudia čakajú na svoj spoj, vyzerajú naozaj odpudzujúco.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si rebríček 5 najškaredších dopravných uzlov v Bratislave + FOTO
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Za dopravné uzly alebo prestupné stanice môžeme označiť miesta, kde je vysoká koncentrácia liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD). To znamená, že ľudia ich využívajú ako cieľovú zastávku alebo na prestup. Pochopiteľne cez takéto miesta sa premelie denne množstvo ľudí a preto by mali tieto dôležité dopravné uzly vyzerať aspoň trochu k svetu.

O dezolátnom stave verejných miest v Bratislave sme vás už veľakrát informovali. Mesto o tomto probléme vie, lenže nijakoho ho nerieši. To sa týka aj prestupových staníc MHD.

Prinášame vám rebríček 5 najškaredších dopravných uzlov v Bratislave, ktoré svojim odpudivým vzhľadom doslova strašia cestujúcich MHD.

1. Most SNP

Jedným slovom otras! Zastávky pod Mostom SNP slúžia aj ako začiatočné a konečné stanice pre mnohé linky MHD. Prechádza tadiaľto aj električka. Skrátka je to dôležitý dopravný uzol Bratislavy, ktorý sa nachádza hneď tesne vedľa historického centra. A to je tá chyba!

Porovnajte si ten kontrast, človek vystúpi na zastávke v tmavom, škaredom prostredí a odtiaľ sa presunie napríklad na krásne, upravené Hviezdoslavovo námestie alebo sa pôjde poprechádzať k Dunaju.

Prečítajte si tiež: Ako zveľadiť bratislavské podchody? Jediná možnosť, prenajať priestory súkromníkovi

No nemal by tento priestor vyzerať krajšie? Čo si povedia napríklad návštevníci, ktorí sem prídu autobusom číslo 901 z Hainburgu? Toto je to krásne Staré Mesto plné historických pamiatok? Miesto toho uvidia pomaľované steny, miestami ucítia odpudivý zápach alebo im do očí udrú ošarpané steny polepené rôznymi plagátmi a letákmi.

S týmto miestom by sa zaručene malo niečo robiť, pretože sa nachádza blízko centra a MHD tu využíva množstvo ľudí. Bezkonkurenčne číslo 1 v našom rebríčku.

2. Trnavské mýto

Tomuto miestu sme sa venovali už aj v našom mini-seriáli o zdevastovaných verejných priestoroch v Bratislave. Trnavské mýto je určite dôležitým dopravným uzlom hlavného mesta. Odtiaľto sa môžete vybrať na všetky smery a využiť na presun autobus, trolejbus, aj električku.

Okrem toho sa tu nachádza Stará tržnica, nákupné centrum Central a Istropolis. Obchodný dom to je asi jediné čo tu vyzerá moderne. Ostatné objekty sa ešte od čias socializmu takmer vôbec nezmenili. Teda okrem samotných zastávok, tie ešte ako tak vyzerajú normálne, ale to špinavé okolie, no hrôza!

Prečítajte si tiež: Otras a hrôza! Tieto slová vystihujú zanedbaný podchod na Trnavskom mýte

Všade po zemi sa váľajú špaky z cigariet, odpadky, ktoré s obľubou vyhľadávajú potkany. Áno, na Trnavskom mýte nie je problém počas večerných hodín zbadať tieto hlodavce, ako sa producírujú po chodníkoch.

Ak budeme veľkí realisti ešte nad zastávkami autobusov prižmúrime obe oči, ale čo sa týka podchodu? Ak povieme, že je v dezolátnom stave, to je ešte slabé slovo! Tento verejný priestor sme už pred nedávnom zmapovali a bohužiaľ stále vyzerá rovnako zle. Trnavské mýto je veľmi zlou vizitkou pre naše hlavné mesto, preto číslo 2 v našom výbere.

3. Patrónka

Síce sa tento prestupový uzol nachádza trochu ďalej od centra, no využíva ho mnoho ľudí, ktorí cestujú predovšetkým zo štvrtého bratislavského okresu a Záhoria.

Ak vystupujete alebo nastupujete na Patrónke, pripravte sa, že budete stáť na ošarpaných, škaredých zastávkach, ktoré navyše „ozdobujú“ nekalé živly z miestnych pohostinstiev. Čiže nájdete tu prevažne stánky a prevádzky určené pre jedincov, ktorí majú veľmi radi alkohol.

Ale zase nebudeme až tak veľmi kritickí, sú tu aj dve predajne s fornettami. Na hlavnej ceste mesto dokonca vysadilo aj nové stromčeky, ale to je tak asi všetko čo sa tu vynovilo.

Patrónka disponuje aj podchodom, ktorý je klasicky postriekaný grafitmi. Ísť tadiaľto v noci, to chce naozaj odvahu. Bezkonkurenčne 3. miesto v rebríčku.

4. Mlynské nivy

Ak hovoríme o dopravných uzloch Bratislavy, musíme spomenúť aj autobusovú stanicu Mlynské nivy. Škoda, že sa zase o nej budeme vyjadrovať negatívne. Ale teraz nehovoríme o samotnej „autobuske“, pretože tá je na tom stále lepšie ako napríklad Hlavná stanica, ale o priestoroch slúžiacich pre potreby MHD.

Začneme postupne. Zastávky slúžiace pre linky 21, 25, 88, 206, 210 vyzerajú ešte slušne, ale čo sa týka dvoch zastávok, ktoré sú umiestnené na hlavnej „rozbitej" ceste ulice Mlynské nivy, tam už je to horšie.

Prečítajte si tiež: Ako sú na tom Mlynské Nivy? 5 kladov a záporov autobusovej stanice

Ak ste náhodou pricestovali do Bratislavy z iného mesta a navyše s kufrom, pripravte sa, že na zastávku budete musieť kľučkovať pomedzi výtlky na chodníku. Potom vás na jednej strane „privíta“ zápach fastfoodových jedál a na druhej pohľad na stavenisko megalomanského projektu Twin City. Aby toho nebolo málo, nad cestou vyčnieva zhrdzavený nadchod, ktorý vyzerá, že sa čoskoro zrúti.

4. pozícia vo výbere. Dôvod? Hlavné mesto musí disponovať krajším priestorom v okolí autobusovej stanice. Navyše, ak ešte tadiaľto prechádza množstvo spojov MHD.

5. Zochova

Možno vás prekvapuje, že sme do rebríčka zaradili aj prestupovú stanicu Zochova. No verte, dôvodov je viacero.

Na Zochovej sa nachádzajú dve zastávky. Tá, z ktorej autobusy smerujú na Hodžovo námestie pôsobí celkom slušne (ak si odmyslíme pomaľované steny), ale zastávka smerom do Petržalky? Jednoducho des. Celý objekt je hrdzavý, pomaľovaný a vyzerá akoby tu stál najmenej sto rokov.

Okrem toho je tu aj zatvorený stánok, ktorý tu v súčasnosti iba zavadzia. S tým všetkým sa už musí niečo robiť. Veď tu nastupuje množstvo ľudí smerujúcich do najväčšieho sídliska na Slovensku, ale aj študenti, ktorí cestujú do Mlynskej doliny.

Navyše Zochova je dôležitá zastávka, ak sa chcete dostať do centra. Je nemysliteľné, aby ste zo zastávky videli Dóm svätého Martina a mestské hradby a pritom stáli uprostred špinavého priestoru.

Historické centrum je odtiaľto na skok, no ak sa chcete doňho dostať musíte prejsť podchodom, ktorý je síce z časti vynovený, no ten zápach vás rýchlo presvedčí o opaku, že sa nachádzate v slušnom verejnom priestore.

Aj keď okolie Zochovej nevyzerá najhoršie, takto frekventované miesto musí mať krajšiu tvár. U nás v rebríčku 5. miesto.

Prečítajte si tiež: 10 vecí, ktoré vystrašia turistov po príchode na Hlavnú stanicu

Dopravný uzol pod Mostom SNP
1
Galéria
Odpudivé dopravné uzly v Bratislave
39
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM