KAW Správy Samospráva

NOVINKY pri Veľkom DRAŽDIAKU: Pribudnú veci, ktoré návštevníkom jazera doteraz chýbali

Petržalka získala z kraja dotáciu na rozvoj cestovného ruchu. Za túto sumu sa chystá skvalitniť služby v okolí jazera. Novinky predstaví už počas tejto letnej sezóny.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKY pri Veľkom DRAŽDIAKU: Pribudnú veci, ktoré návštevníkom jazera doteraz chýbali
11
Galéria
Zdroj: TASR

Už minulé leto pribudlo na Draždiaku 21 smetných košov a k dispozícii boli aj bezplatné verejné toalety. Tento rok sa Petržalka aj vďaka spolupráci s bratislavským krajom pokúsi úroveň občianskej vybavenosti v tejto lokalite posunúť o ďalší level vyššie. Bratislava24 o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Nové koše na triedený odpad, obyčajné aj servisný cyklostojan a kabínky na prezliekanie vybuduje Petržalka v okolí severného a východného brehu na pozemkoch, ktoré spravuje.

Triedenie odpadu

Draždiak patrí k obľúbeným lokalitám Petržalky počas celého roka. Denne využívajú jeho areál stovky ľudí na prechádzky, športovanie či kúpanie sa, s čím je spojená zvýšená produkcia odpadu. Nehovoriac o miestnych prevádzkach s občerstvením, v okolí ktorých sa ho hromadí najviac.

Mestská časť sa preto tento rok rozhodla osadiť nádoby na triedené zložky odpadu. Odpadkové koše nájdu návštevníci najmä v plážovej časti jazera. Zhotovené budú z odolného materiálu na ochranu proti poškodeniu vandalmi.

Bicykel zaparkujete aj opravíte

Jedným z najrýchlejších spôsobov prepravy v rámci Petržalky je, Draždiak nevynímajúc, bicykel. Ku kvalitnejším službám pri jazere prispejú aj dva nové cyklostojany zabetónované do zeme, ktoré doplnia tie existujúce. Novinkou bude servisný cyklostojan s náradím a pumpou, ktorý umožní cyklistom dofúkať pneumatiky, opraviť defekt alebo iné vzniknuté technické poruchy bicykla, napríklad uvoľnený pedál, nosič či detskú sedačku.

Stáť by mal pri vstupe na Draždiak zo strany hrádze pri Chorvátskom ramene, aby bol čo najviac viditeľný pre prechádzajúcich cyklistov. Náradie bude skryté vo vnútri stojanu a výkonná ručná pumpa v kovovom ochrannom kryte.

Mobilné kabínky

Návštevníci jazera sa v lete budú môcť pohodlne a nerušene prezliekať do plaviek. V najfrekvento­vanejších lokalitách pribudnú tri mobilné prezliekarne, z ktorých jedna bude stáť pri bufete vedľa toaliet patriacich reštaurácii Oáza, druhá v areáli plážového ihriska a tretia pri stožiari, v blízkosti bufetu Barracuda.

Záchranná služba

Aj túto letnú sezónu budú prvú pomoc poskytovať členovia Vodnej záchrannej služby. Zasiahnuť môžu najčastejšie v prípadoch spálenej pokožky, uštipnutí hmyzom či v najhoršom, pri topení sa. Dohliadať na kúpajúcich či opaľujúcich sa návštevníkov areálu budú od 27. júna do 31. augusta, vrátane víkendov a sviatkov, a to denne od 10:00 do 19:00 hod.

Stanovisko záchranárov bude tradične na brehu pri stožiari, vedľa bufetu Barracuda. K dispozícii budú mať opäť čln na pravidelné kontrolné plavby aj automatický defibrilátor. V minulom roku zasahovala na Draždiaku Vodná záchranná služba až 132-krát. Väčšinu prípadov tvorili ľahšie rezné poranenia zapríčinené prevažne ulitníkmi a ostrými kameňmi.

Zachránili troch topiacich sa a niekoľkokrát zasahovali aj v prípade kúpania psov, umývania bicyklov v jazere, strate detí, odstraňovaní uhynutých rýb či ľudí pod vplyvom alkoholu. Mestská časť zafinancuje službu vodných záchranárov v sume takmer 15-tisíc eur.

Viac o projektoch v Bratislave

Jazero Veľký Draždiak
11
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM