Rôzne

Petržalka chce vybudovať denný stacionár, má aj ďalšie plány

Vybudovane denného stacionára na Vavilovovej ulici je dlhodobo plánovanou aktivitou Starého Mesta.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka chce vybudovať denný stacionár, má aj ďalšie plány
Zdroj: TASR

Petržalka plánuje vybudovať denný stacionár pre seniorov. Vzniknúť by mal prístavbou a nadstavbou existujúcej budovy bývalej materskej školy, v tesnej blízkosti Zariadenia opatrovateľskej služby na Vavilovovej ulici.

Denný stacionár

„Nie je to klasické zariadenie sociálnych služieb. Denný stacionár bude na dennej báze poskytovať služby pre 26 klientov,“ uviedol prednosta petržalského miestneho úradu Miroslav Štefánik.

Vybudovane denného stacionára na Vavilovovej ulici je dlhodobo plánovanou aktivitou mestskej časti. Už pred tromi rokmi začala samospráva v rámci rozširovania kapacít uvažovať o tomto priestore, alternatívu videla aj budovách na Hrobákovej ulici patriacich hlavnému mestu a okresnému úradu. Táto aktivita jej však nevyšla, lebo okresný úrad aj magistrát odpovedali, že s nimi majú iné plány.

„A tak sme sa vrátili naspäť k Vavilovovej. Celkom vhod nám padlo to, že v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP, pozn. red.) bola vyhlásená výzva na dobudovanie kapacít práve denných centier,“ skonštatoval Štefánik. Výzvu vyhlásilo v apríli tohto roka Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán pre IROP.

Výstavba

Proces je dvojkolový, Petržalka sa už dostala do druhého kola. So súhlasom poslancov z posledného rokovania miestneho zastupiteľstva môže mestská časť následne požiadať o nenávratný finančný príspevok. Predkladať žiadosti je možné do 20. decembra tohto roka.

Náklady na výstavbu sa predbežne odhadujú na viac ako milión eur, z čoho 95 percent by išlo z IROP, zvyšných päť percent, teda viac ako 51 000 eur, by spolufinancovala mestská časť. „Súhlas poslancov znamená aj to, že môžeme spracovať projektovú dokumentáciu a požiadať o vydanie stavebného povolenia,“ poznamenal Štefánik.

Kedy by sa malo začať s výstavbou však prednosta odhadovať nechce. Upozorňuje totiž, že operačné programy majú niekoľkostupňové kontroly, napríklad verejné obstarávanie sa kontroluje pred vyhlásením podmienky, po jej vyhlásení a taktiež sa kontroluje výsledok obstarávania pred samotným podpísaním zmluvy. Predbežne sa ako termín začiatku prác spomína október 2019 a ukončenie v marci 2021.

Ďalšie plány

Vybudovanie denného stacionára nie je jedinou plánovaným zámerom mestskej časti v rámci sociálnych služieb. Na ich rozšírenie a výstavbu plnohodnotného zariadenia sociálnych služieb poukazujú aj Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) či komunitný plán sociálnych služieb. „V rámci demografického vývoja tak v strednodobom horizonte piatich až desiatich rokov bude výrazný tlak na túto službu,“ vysvetlil Štefánik.

Samospráva však zatiaľ o projekte nemá jasné predstavy. Ako najvhodnejšia alternatíva sa javí vybudovanie zariadenia na zelenej lúke, miestny úrad preto vytypováva možné pozemky. Mestská časť však priznáva, že sama takéto pozemky nemá, do úvahy tak prichádzajú mestské alebo súkromné. „Verím, že s potenciálnymi súkromnými investormi sa nám podarí pozemok vytypovať a potom budeme ďalej hľadať finančné možnosti, či už v rámci operačných programov, alebo úverových zdrojov alebo interných možností mestskej časti,“ dodal Štefánik.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM