Správy

V Dúbravke otvorili denný stacionár pre pacientov so sclerosis multiplex

Fyzioterapiu, psychoterapiu či arteterapiu budú môcť absolvovať pacienti so sclerosis multiplex v novom dennom stacionári, ktorý otvorili v stredu 13. júla v priestoroch Chránenej dielne Scarabeus na Drobného ulici v bratislavskej Dúbravke.

Ilustračný obrázok k článku V Dúbravke otvorili denný stacionár pre pacientov so sclerosis multiplex
Zdroj: TASR

Združenie Sclerosis multiplex Nádej chce ľuďom s týmto ochorením poskytnúť procedúry, ktoré im pomôžu zmierniť priebeh choroby, či priestor na stretávanie.

Oxygenoterapia, muzikoterapia, ergoterapia, magnetoterapia či cykloterapia majú návštevníkom stacionára pomôcť udržiavať si svoj zdravotný stav, spomaliť postup ochorenia a potlačiť mnohé z jeho prejavov.

„Tieto terapie sú riadne poskytované v kúpeľoch počas troch týždňov, ale po zvyšok roka pacient nemá možnosť absolvovať takéto procedúry,“ priblížila jedinečnosť denného stacionára predsedníčka Združenia Sclerosis multiplex Nádej Jaroslava Valčeková.

Otvorené aj pre zdravých

Zámerom tohto projektu je aj to, aby sa ľudia so sclerosis multiplex stretávali, navzájom komunikovali a neboli zatvorení za dverami svojho bytu.

V dennom stacionári strávia klienti niekoľko hodín a následne odchádzajú späť do svojho domáceho prostredia. Podľa Valčekovej majú terapie určité časové rozmedzie a ak by chcel pacient prejsť cez všetky, zaberie to zhruba štyri až päť hodín. Z hľadiska návštevnosti sa počíta denne so skupinou maximálne desiatich ľudí. Priestor je otvorený aj pre zdravých ľudí, napríklad rodinných príslušníkov klientov.

Sclerosis multiplex či roztrúsená mozgovomiechová skleróza je porucha centrálneho nervového systému. Odhaduje sa, že na Slovensku žije až 8000 ľudí s týmto ochorením, ktoré sa zatiaľ nedá vyliečiť, napriek tomu sa dá liečiť.

Čítajte aj: Ktorá pôrodnica je najlepšia? Prinášame rebríček pre budúcich rodičov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM