Rôzne

Vo Vrakuni otvoria nový denný stacionár

V zariadení sa bude poskytovať aj sociálne poradenstvo rodine a ďalším ľuďom, ktorí zabezpečujú pomoc osobe v domácom prostredí. Zabezpečená bude aj pracovná terapia a záujmová činnosť.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vrakuni otvoria nový denný stacionár
Zdroj: TASR

Na Čiernovodskej ulici v bratislavskej Vrakuni ešte na jeseň 2015 zriadili denný stacionár s kapacitou 20 miest. Jeho otvorenie je naplánované na marec. V zariadení sa bude poskytovať pomoc pri odkázanosti na asistenciu inej osoby, sociálne poradenstvo, sociálna rehabilitácia i stravovanie.

„Je to v podstate taká škôlka pre seniorov. Ak nemajú obyvatelia počas dňa kde dať svojich rodičov či súrodencov a chcú, aby o nich bolo nadštandardne postarané, tak stacionár je skvelá možnosť,“ uviedol starosta Vrakune Martin Kuruc.

V zariadení sa bude poskytovať aj sociálne poradenstvo rodine a ďalším ľuďom, ktorí zabezpečujú pomoc osobe v domácom prostredí, na účel spolupráce pri sociálnej rehabilitácii.

Kto chce služby denného stacionára využívať, musí si podať písomnú žiadosť o posúdenie odkázanosti na poskytovanie sociálnej služby na miestnom úrade v mieste trvalého pobytu.

„Ak záujemca spĺňa podmienky na poskytovanie sociálnej služby a má vydané právoplatné rozhodnutie o odkázanosti na poskytovanie sociálnej služby, písomne požiada o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnych služieb na referáte sociálnych služieb a nájomných bytov na Miestnom úrade vo Vrakuni,“ spresnila samospráva.

V prípade, že záujemca spĺňa podmienky na poskytovanie sociálnej služby, ale v čase podania žiadosti nie je v stacionári voľné miesto, jeho žiadosť je zaradená do poradovníka s poradovým číslom, ktoré dostane spolu s potvrdením o zaradení do poradovníka.

„Žiadateľ je po uvoľnení miesta informovaný, že by mohol začať využívať požadované sociálne služby,“ informovala mestská časť. Sociálna služba v dennom stacionári sa uchádzačom poskytuje na základe uzatvorenej zmluvy o poskytovaní tejto služby.

Adaptačné obdobie jej prijímateľa je, ak sa nedohodne inak, jeden mesiac. „Denný stacionár umožňuje, podľa potreby a dohody, počas adaptačného obdobia prítomnosť rodinného príslušníka alebo zákonného zástupcu,“ informuje mestská časť. Počas adaptačného obdobia môže každá zo zúčastnených strán odstúpiť od zmluvy.

Prečítajte si tiež: Prípravy novej škôlky v Dúbravke pokračujú

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM