Rôzne Správy

V Bratislave sa nie vždy oplatí ZHLBOKA nadýchnuť: TÁTO novinka vám ukáže, aký "čistý" VZDUCH je naokolo

Šikovná aplikácia vás rýchlo a jednoducho poinformuje o aktuálnom stave kvality ovzdušia.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa nie vždy oplatí ZHLBOKA nadýchnuť: TÁTO novinka vám ukáže, aký "čistý" VZDUCH je naokolo
Zdroj: TASR

Život v Bratislave nie je veľmi zdravý. Dýchame tu znečistený vzduch, na čo aktivisti upozorňujú dlhodobo. Najväčším znečisťovateľom ovzdušia u nás je najmä individuálna automobilová doprava. Ak si chcete overiť, aká kvalita vzduchu je aktuálne vo vašom okolí, stačí, ak využijete užitočnú aplikáciu. O novinke informoval Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Čerstvé informácie

Aplikácia informuje o kvalite ovzdušia spolu s odporúčaním, či je potrebné obmedziť vonkajšie aktivity.

Mobilná aplikácia Dnes dýcham zobrazuje informatívne hodnoty úrovne znečistenia ovzdušia pod označením IKO – index kvality ovzdušia. Má 3 farby, ako semafor. Účelom takéhoto hodnotenia je súhrnne a zrozumiteľne informovať širokú verejnosť o aktuálnom stave kvality ovzdušia prostredníctvom jednoduchej farebnej a slovnej škály. Hodnoty indexu kvality ovzdušia sú vytvorené na základe údajov z automatických monitorovacích staníc, ktoré sú prevádzkované Slovenským hydrometeorolo­gickým ústavom,“ popisuje novinku BSK.

Čo dýchame

Máte na výber, z ktorej stanice vám budú prichádzať push notifikácie o zmene stavu kvality ovzdušia. Informácie môžete dostávať z vybraných, ale aj zo všetkých staníc.

Notifikácia k vám dorazí pri zmene kvality ovzdušia spolu s príslušnými hodnotami znečistenia.

Okrem iného umožňuje zaslať správu o prípadnom lokálnom znečisťovaní alebo znečistení ovzdušia vyplnením krátkeho formulára s možnosťou pridania fotografie z miesta znečistenia a popisom. Pre zlepšenie vývoja a funkčnosti aplikácie je možné zaslať informáciu v podobe krátkej správy, kde sa môže uviesť požiadavka,“ uvádza BSK.

Aplikácia Dnes dýcham vás rýchlo a jednoducho poinformuje o aktuálnom stave kvality ovzdušia a nájdete v nej aj odporučenie, či je potrebné obmedziť prechádzky či športovanie v tej-ktorej lokalite.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM