Rôzne Rôzne

Obyvatelia Rače chcú uchrániť svoj domov pred developermi pre nasledujúce generácie

Bratislavčania sa hnevajú, developeri stále stavajú. Jedny chcú vzduch, iní zase zisk. V Rači je stále dusnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Rače chcú uchrániť svoj domov pred developermi pre nasledujúce generácie
Zdroj: Rínok Rača

Račany Rosso, Radničné námestie Rača, Záhumenice, Rínok Rača, Ohňany, Dolná Pekná, územný plán zóny, Malé Krasňany, Blackstorm – Šajby, Rendez aj projekt zamietnutej bytovky Na pasekách. Čo majú spoločné?

Za posledných päť rokov zahustili mestskú časť Rača natoľko, že sa obyvatelia rozhodli konať. Račania chcú svoj domov zachrániť pre nasledujúce generácie.

Pripravte sa na problémy

Zahusťovaním mestskej časti novými developerskými projektmi môže dôjsť k niekoľkým problémom počnúc dopravou na Račianskej, či už automobilovou alebo mestskou hromadnou, nehovoriac o kapacitných problémoch s predškolskými a školskými zariadeniami.

V súčasnosti je v hre projekt v centrálnej Rači, megalomanská stavba Rínok Rača so 476 bytmi pre 860 obyvateľov, čo spraví podľa račianskeho poslanca Michala Drotována, ktorý je autorom výzvy pre menej činných obyvateľov Rače, približne 300 áut v rannej špičke a okolo 300 ľudí naviac v električke v rannej špičke.

Výzvou sa chce Drotován prihovoriť obyvateľom ulíc Detvianska, Kubačova, Jurkovičova a Mudrochova, ktorý sa výstavba v mestskej časti týka rovnako, no činní sú menej. „Podľa našich prieskumov lokalita tvorená ulicami Detvianska, Jurkovičova, Kubačova, Mudrochova prejavuje najmenší záujem o naše občianske aktivity v rámci celej Rače.“

Čítajte aj: Rača sa nevdzáva. Proti výstavbe v bývalých Vinárskych závodoch bojuje aj naďalej

Snaha ovplyvniť projekt

Ako sa vo výzve ďalej uvádza, ide o snahu ovplyvniť projekt Rínok Rača ako je to len možné, aby dopady boli čo najmenšie a kompenzované developerom. „Je však potrebná aj pomoc a aktivita ľudí s bydliskom na Detvianskej, Kubačovej, Mudrochovej a Jurkovičovej. Ak bývate na týchto uliciach, resp. o niekom, kto na týchto uliciach býva a mal by záujem pomôcť viete, pošlite mu prosím túto výzvu. Ďakujem!“

Prispieť k lepšiemu životu v Rači môžete aj vy, a to akoukoľvek čiastkou na transparentný účet OZ Priatelia Rače SK54833000000­02600879812. Do konca mesiaca potrebuje OZ nazbierať 3-tisíc eur, ktoré použije na ďalší boj s developerom projektu Rínok Rača.

Čítajte aj: Megalomanská stavba v Rači: Mestská časť neustúpila, projekt v areáli bývalých Vinárskych závodov chce zmenšiť

Rínok Rača video vizualizácie
1
Galéria
Rínok Rača
6
Galéria
Zdroj: Rínok Rača
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM