Správy

Megalomanská stavba v Rači: Mestská časť neustúpila, projekt v areáli bývalých Vinárskych závodov chce zmenšiť

Podmienky Rače pri výstavbe projektu Rínok sú jasné od začiatku. Starosta sa chce vyhnúť situácii, ktorá nastala v prípade Radničného námestia. Ministerstvo životného prostredia má zrejme iný názor.

Ilustračný obrázok k článku Megalomanská stavba v Rači: Mestská časť neustúpila, projekt v areáli bývalých Vinárskych závodov chce zmenšiť
Zdroj: Rínok Rača

Tvár Bratislavy sa posledné roky výrazne mení. Takmer každá bratislavská mestská časť sa za posledné obdobie rozrástla a ďalej aj rozrastie o nové polyfunkčné objekty. V ponuke je v súčasnosti viac ako tisíc nových jednotiek a developeri pokračujú v stavaní. V príprave je aj projekt Rínok Rača v areáli bývalých Vinárskych závodov. Projekt sa však nestretol so súhlasom mestskej časti Rača ani s nadšením obyvateľov z okolia.

Jasné požiadavky od začiatku

Mestská časť trvá na tom, že sa pripravovaný projekt musí zmenšiť, k výstavbe Rínku podala v minulosti aj viaceré námietky. Tie však v Záverečnom stanovisku Ministerstva životného prostredia SR neboli zohľadnené. Rača sa tak v máji voči nemu odvolala.

„Naša požiadavka znížiť intenzitu využitia územia vzhľadom na charakter existujúcej zástavby a väzby na historické prostredie nebola akceptovaná. My na nej však naďalej trváme,“ hovorí starosta Rače Peter Pilinský, podľa ktorého samospráva nesúhlasí ani so stanoviskom spracovateľa z hľadiska hluku, ani so svetlotechnickým posudkom na existujúce obytné domy v lokalite Plickova.

Prečítajte si tiež: Projekt výstavby v bývalých Vinárskych závodoch: Rača je proti

„Žiadame znovu preveriť správnosť uvedených záverov,“ upresňuje Pilinský. Mestská časť vyjadrila námietky aj voči výškovej stavbe A1 v juhozápadnej časti územia – podľa vedenia Rače stavba svojimi proporciami nerešpektuje charakter existujúcej výstavby na ulici Úžiny, vnáša do zástavby neprijateľný kontrast a vytvára pohľadovú bariéru na Malé Karpaty. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa Rače Eva Miklánková.

Navrhovaný obytný komplex za približne 28 miliónov eur je zložený z desiatich budov so siedmimi až ôsmimi nadzemnými podlažiami, jedna budova je však naplánovaná s 13 podlažiami.

Požiadavky verejnosti

Starosta Pilinský tiež dôrazne apeluje na investora riešiť problém miest v školách a škôlkach. „Žiadame zmluvne doriešiť zabezpečenie nárokov na kapacity materských a základných škôl vzhľadom na nárast počtu obyvateľov po zrealizovaní zámeru. Tiež žiadame riešiť dopravno-kapacitné zaťaženie ciest a križovatiek pre rannú špičku.“

Samospráva sa v námietkach na investora plne stotožňuje s požiadavkami verejnosti. „Bude nutné vybudovať svetelný priechod pre chodcov na križovatke Kadnárová/Sad­melijská ako vyvolanú investíciu investora a navrhnúť opatrenia pre bezpečnosť cyklodopravy v tomto úseku. Je potrebné aj osadenie nových prístreškov na zastávkach MHD a v maximálnej miere žiadame zabezpečiť opatrenia pred zvýšeným hlukom počas výstavby ako aj aj obmedzením času výstavby počas pracovných dní, víkendov a sviatkov,“ dodal starosta.

„Vzhľadom na uvedené námietky navrhla MČ Rača v podanom odvolaní záverečné stanovisko Ministerstva životného prostredia SR zrušiť a vec vrátiť prvostupňovému orgánu na nové prejednanie a rozhodnutie,“ spresňuje hovorkyňa Rače.

Projekt v súlade s územným plánom

Územie na ktorom má vyrásť nový obytný komplex je ohraničené ulicami Kubačova, Sadmelijská, Barónka a Plickova. Pozemky, ako aj existujúce budovy závodov vlastní investor. Tým je spoločnosť Rínok Rača, patriaca pod Bencont Development. V areáli má pribudnúť 476 bytov pre 860 obyvateľov a viac ako 830 parkovacích mi­est.

Rínok Rača počíta s výstavbou šiestich obytných domov, troma polyfunkčnými domami s bývaním a vybavenosťou, piatimi samostatnými objektmi občianskej vybavenosti a troma podzemnými parkovacími garážami.

Navrhované riešenie je v súlade s územným plánom mesta, ktorý na tomto mieste povoľuje polyfunkciu i bývanie. Rozsah projektu oproti pôvodnému návrhu už v minulosti investor zmenšil. Investor ráta s investíciou do cyklotrás, materskej škôlky či zastávok MHD.

Prečítajte si tiež: Rača sa nevdzáva. Proti výstavbe v bývalých Vinárskych závodoch bojuje aj naďalej

Rínok Rača video vizualizácie
1
Galéria
Rínok Rača
6
Galéria
Zdroj: Rínok Rača
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM