Tomáš Stupavský Rôzne

V Rači sa budúci rok začne s výstavbou prvej etapy kontroverzného projektu Račany Rosso

Už na jeseň roku 2016 sa v mestskej časti Rača začne budovať obytný komplex, ktorý by mal priniesť 156 nových bytov. A to je len začiatok. Celý projekt Račany Rosso má niekoľko fáz a neskôr sa postavia ďalšie byty, kancelárie, obchody a športoviská.

Ilustračný obrázok k článku V Rači sa budúci rok začne s výstavbou prvej etapy kontroverzného projektu Račany Rosso
Zdroj: Dnes24.sk

Na bratislavskom magistráte sa objavil zámer prvej etapy výstavby obytného komplexu Račany Rosso. Ten predložila investorská spoločnosť Creative na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Celý projekt, za ktorým stojí developerská skupina Grafobal sa stala minulý rok predmetom mnohých diskusií, ktoré vyústili do spísania petície miestnymi aktivistami.

Obyvatelia Rače sa predovšetkým obávajú, že nový bytový komplex a nákupné centrum zapchajú už tak preťaženú dopravnú situáciu na Púchovskej ulici, ktorou prichádzajú do Bratislavy vodiči zo Svätého Jura, Pezinka a Modry. Ďalej sa im nepozdáva ani hustota zástavby a výška stavieb.

Projekt za 12 miliónov eur

V prvej etape projektu sa uvažuje o postavení troch obytných domov pri Podbrezovskej ulici a ulici Pri vinohradoch. Počíta sa so šesť poschodovými budovami s jedným polozapusteným a vrchným ustúpeným podlažím, ktoré budú terasovito zasadené do svahovitého terénu.

Územie, kde nové stavby vyrastú, zo severnej strany ohraničujú vinohrady, na západnej strane leží obytný súbor Račany Bianco a ulica Pri vinohradoch. Z južnej strany sa nachádza obytný súbor viacpodlažnej zástavby Komisárky, na juhovýchodnej strane je otočka električiek.

Prečítajte si tiež: V Rači už po novom nebudú iba vinohrady a rodinné domy, ale aj vysoké bytové vežiaky

Tri budovy prvej etapy časti A budú obsahovať prevažne dvojizbové byty, ktorých má byť celkovo 102. Trojizbových bytov má byť 36 a šesť jednoizbových položiek. Celkovo sa v navrhuje vybudovať 181 garážových parkovacích stojísk a 37 vonkajších parkovacích miest.

Ako uvádza internetový portál reality.trend.sk začiatok výstavby je predbežne ohlásený na september 2016 s dokončením v máji 2018. Náklady by sa mali pohybovať na úrovni 12 miliónov eur.

Celkovo 853 nových bytov

Celý projekt Račany Rosso je rozdelený na tri sektory na celkovo takmer siedmich hektároch bývalých viníc. Urbanistická súťaž určila, že by tu malo byť spolu 853 bytov, kancelárie, obchody, športoviská a ďalšie verejné priestory.

Pripravovaný plán prešiel niekoľkými zmenami podľa pripomienok mestskej časti a magistrátu. Mesto minulý rok v novembri vydalo stanovisko, v ktorom sa uvádza, že upravená urbanistická štúdia môže byť podkladom pre doplnenie a zmeny územného plánu.

Do zámeru prvej etapy výstavby je možné nahliadnuť v dňoch od 20.1.2015 do 10.2.2015 na prízemí budovy magistrátu.

Firmy, ktoré spadajú pod Grafobal Group, už v Rači stavajú niekoľko projektov. Napríklad Radničné námestie alebo bytovky Rača Tower a Rača Gate.

Zdroj foto: Bratislava.sk

Račany Rosso
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM