Správy Samospráva

OBRAZOM: Bratislavské mestské dni prilákali desaťtisíce ľudí

Už tradične si návštevníci nenechali ujsť ZOO zadarmo, ale ani akcie v mestských lesoch, v Primaciálnom paláci či na námestiach a v múzeách.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Bratislavské mestské dni prilákali desaťtisíce ľudí
12
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook

Uplynulý víkend to v Bratislave mimoriadne žilo vďaka obľúbenému mestskému podujatiu Bratislavské mestské dni, ktoré samospráva organizuje tradične 3. aprílový víkend. Pekné počasie si užívali návštevníci najmä v Bratislavskej ZOO, v mestských lesoch, v Primaciálnom paláci či na námestiach a v múzeách, kde bolo pripravených viac ako 100 podujatí.

Primátor oceňoval aj krstil

Tohtoročný 15. ročník Bratislavských mestských dní si vychutnali desiatky tisíc návštevníkov. Podujatie tradične otvorilo prestížne udeľovanie CENY PRIMÁTORA, počas ktorého primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ocenil 12 Bratislavčanov, ktorí sa významne podieľajú na rozvoji hlavného mesta. Udeľovanie cien sa konalo tradične v piatok podvečer v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca. Oficiálne otvorenie podujatia sa konalo v sobotu a to odpečatením mestských brán a sprievodom spod Michalskej brány na Primaciálne námestie.

Už tradične si návštevníci nenechali ujsť bratislavskú ZOO, ktorú počas víkendu navštívilo približne 30-tisíc návštevníkov. V nedeľu v nej primátor Bratislavy pokrstil mláďa zebry, ktoré dostalo africké meno Kya, čo v preklade znamená nebeský diamant. Návštevníci sa aj tento rok nevedeli dočkať vyhliadkovej plavby loďou po Dunaji, ktorej sa zúčastnilo 870 ľudí. Tisícky návštevníkov využilo aj možnosť osobne sa stretnúť s primátorom v jeho kancelárii či s jeho námestníkmi v Primaciálnom paláci.

Novinky na nábreží a námestí

Tohtoročnou novinkou boli mestské trhy na Primaciálnom námestí, ktoré ponúkali občerstvenie, rôzne výrobky či informácie o meste v mestskom stánku. Príjemnú atmosféru na námestí dotváral hudobný a kultúrny program. Ďalšou novinkou, ktorá potešila najmä rodiny s deťmi, bol program na Tyršovom nábreží, kde OLO pripravilo cyklopreteky, cirkusové predstavenia a smetiarske auto.

Pre deti bol pristavený aj Veselý autobus plný rôznych hier od Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja. Mnohých záujemcov potešila výnimočne sprístupnená kostnica pod Kaplnkou sv. Jakuba na Námestí SNP či komentovaná prehliadka na ostrove Sihoť.

Návštevníkov zaujal aj videomapping (unikátna vizuálna show, ktorá zmapovala príbeh múzea) na priečelí Starej radnice, ktorý pripravilo Múzeum mesta Bratislava pri príležitosti 150. výročia. Múzeum a jeho podujatia navštívilo približne 17-tisíc ľudí. Okrem toho bolo počas podujatia v meste niekoľko výstav, a to v Justiho sieni, na strednom hrade Devín, v Galérii mesta Bratislavy či výstava „smArt ciTy – Bratislava, keď budem veľký/veľká v Primaciálnom paláci.

Obľúbený Dobrý trh

Tisícky ľudí si nenechalo ujsť Dobrý trh Jakubák na Jakubovom námestí či tvorivé činnosti detí z mestských základných umeleckých škôl a centier voľného času na Hlavnom námestí. V neposlednom rade zaujali aj tematické prehliadky mestom – Po stopách M.R. Štefánika, Bratislava ´93, ktorá zmapovala dejiny Bratislavy ako hlavného mesta Slovenska a ďalšie.

Na svoje si prišli aj milovníci prírody, pre ktorých bol na Partizánskej lúke prípravný pestrý program, ktorý si vychutnalo približne 10-tisíc ľudí. Nadšenci športu si zase mohli zašportovať vo viacerých športoviskách STARZU. Najviac využitá bola plaváreň Pasienky a športovo-rekreačný areál Harmincova. Športoviská si vychutnalo takmer 1500 návštevníkov. Nedeľu si Bratislavčania mohli užiť na bratislavskom dostihovom závodisku v Petržalke, kde sa konala Veľká cena primátora.

Významný deň svätého Juraja

Hlavné mesto si tradične v tomto čase pripomína svoje dejiny, keď si v minulosti mešťania podľa mestských privilégií mohli na deň svätého Juraja (24. apríla) slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. To sa spájalo s oslavami, ale aj s neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta. Tradične aj tento rok boli dni otvorenej samosprávy pre všetkých návštevníkov zadarmo.

Bratislavské mestské dni 2018
12
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM