Rôzne

Viete, prečo sa v logu bratislavskej ZOO nachádza rys?

Bratislavská ZOO je otvorená od roku 1960. Postupným vývojom sa dostala až do dnešnej podoby. Spolu s ňou sa však menilo aj jej logo. Viete, ako vzniklo to súčasné?

Ilustračný obrázok k článku Viete, prečo sa v logu bratislavskej ZOO nachádza rys?
10
Galéria
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR

Mnohí z nás boli v bratislavskej zoologickej záhrade už niekoľkokrát, takže aj jej logo nám muselo neraz padnúť do oka. Ale priznajte sa, ktorí z vás vedeli, predtým, ako ste sa pozreli na titulnú fotografiu k tomuto článku, aké zviera je jeho súčasťou?

Je ním rys ostrovid a možno sa pýtate prečo. „V logu sa nachádza tvár rysa ostrovida, ktorý je typickým živočíchom žijúcim na Slovensku a súčasne to bolo jedno z prvých zvierat chovaných u nás v ZOO,“ prezradila Alexandra Ritterová z Oddelenia vzdelávania a marketingu v ZOO Bratislava.

Vývoj loga

Logo s tvárou rysa však nebolo „symbolom“ ZOO od jej samotného počiatku. Od roku 1960, kedy zoologickú záhradu otvorili a sprístupnili pre verejnosť, sa používala len časť súčasného loga, a to text „ZOO“ bez bodiek v písmenách O.

Postupne ale logo prešlo rôznymi úpravami až nadobudlo súčasnú podobu v roku 1997. „Takto ho upravil pán František Zajac, vtedajší zamestnanec ZOO,“ povedala Ritterová.

Plány ZOO

Hlavnou témou bratislavskej ZOO v roku 2018 je príprava výstavby nového výbehu pre medveďa Félixa. Nový výbeh by mal zabezpečiť dostatočný životný priestor až pre tri medvede. Mal by mať rozlohu dvoch futbalových ihrísk a bude sa nachádzať v lesnej časti ZOO, kde bude dostatok stromov.

Deti i dospelí sa môžu počas roka tešiť aj na viaceré zaujímavé podujatia. Nebude chýbať Deň vtákov (1. apríla) či Bratislava pre všetkých (21. – 22. apríla). V máji sa uskutoční Festival maskotov, v júni zase Medzinárodný deň detí. Na začiatku septembra je na programe aj úplné nová akcia – Beh v ZOO.

Bratislavská ZOO v zime
10
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM