Kultúra

TIPY NA TÝŽDEŇ: Vojnová Bratislava, splav Dunaja aj špargľové dni

Pracovný týždeň v meste nikdy nie je nudný! Počas najbližších dní si naplníme brušká a naučíme sa veľa nového o móde a jej vplyve na životné prostredie.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA TÝŽDEŇ: Vojnová Bratislava, splav Dunaja aj špargľové dni
8
Galéria

Večerný splav Dunaja

Zažite príjemný oddych a romantiku aj počas bežného dňa. To najlepšie z Dunaja je len na skok od Bratislavy. Splav po Dunaji je neopakovateľným zážitkom trávenia voľného času a perfektným relaxom po dni strávenom v práci. Oddýchnite si v príjemnom vánku s výhľadom na hrad Devín, Bratislavu a romantické štrkové pláže. Tento splav je vhodný aj pre tých, ktorý ešte neboli na vode, ale aj pre rodiny s deťmi. Kánoe zväzujeme po dvoch do stabilných neprevrátiteľných katamaránov a každá skupina je sprevádzaná inštruktorom.

Splavy sú organizované pravidelne počas celej sezóny – cez pracovný deň je miesto stretnutia pri lodenici v Karloveskej zátoke o 17:00 hod.

Viac info TU.

pondelok / 17:00 hod. / Vodácke centrum

Čaj o piatej

Nenechajte si ujsť Čaj o piatej v SNG pre aktívnych seniorov, ktoré pravidelne organizuje Stále dobrí n. o. v spolupráci so SNG. V utorok je na programe Tajný denník Hendrika Groena – kniha holandského autora, veselá a smutná zároveň.

Prekladateľ prof. Adam Bžoch porozpráva o knihe a jej tajomnom autorovi. Krásne piesne, aj na texty svojho otca, zaspieva šansoniérka, speváčka a herečka Katarína Feldeková.

utorok / 17:00 hod. / Slovenská národná galéria Bratislava / vstup voĺný

Prechádzky starým Prešporkom

Prednáška konaná pri príležitosti 150. výročiu založenia Múzea mesta Bratislavy predstaví okolnosti vzniku najstaršieho nepretržite pôsobiaceho múzea na území Slovenska (1868) a bude sa venovať jeho histórii v období existencie rakúsko-uhorskej monarchie (do roku 1918).

Prednáška priblíži významné akvizície múzea, jeho najstaršiu expozíciu a tiež pripomenie kľúčové osobnosti, ktoré sa zaslúžili o budovanie múzea a rozširovanie jeho zbierok, najmä kustódov Josefa Könyökiho (1832 – 1900), Augustína Helmára (1847 – 1912), Johanna Evanjelistu Albrechta (1852 – 1926) a Josefa Johanna Csákósa (1883 – 1957).

Pozvanie prijala Zuzana Francová, kurátorka a odborná pracovníčka Mestského múzea, zostavovateľka, autorka a spoluautorka publikácií o umeleckých remeslách, výtvarnom umení a iných súčastiach kultúry a histórie Bratislavy.

utorok / 18:00 hod. / Múzeum mesta Bratislavy, Apponyiho palác, Faustova sieň (vchod z nádvoria Apponyiho paláca z Radničnej ulice) / vstup 2 eurá

Plán Bratislava

Verejná prezentácia hlavných myšlienok dokumentu Plán Bratislava, na ktorom 2 roky pracovalo viac ako 60 odborníkov združených v skupine “Platforma pre Bratislavu”. Dokument odprezentuje líder projektu, architekt Matúš Vallo.

Plán Bratislava, ktorý sa v 12 kapitolách venuje najdôležitejším mestským témam, predstavuje návod na lepšie mesto. Súčasťou večera bude aj priestor na vaše otázky a pripomienky.

utorok / 19:00 hod. / Kafe Scherz Palisády

Vieš, čo ješ? alebo Prečo je doležité jesť lokálne

Prečo je dôležité kupovať lokálne, sezónne potraviny a zaujímať sa o ich pôvod? Ktoré potraviny to sú a kde ich nájsť? Ako môžete podporovať malých farmárov a producentov a overiť si kvalitu ich výrobkov?

Na zodpovedanie týchto otázok do Coworking Cvernovka prídu Petra Molnárová zo Slow Food Pressburg a Katarína Kopúnová z Sprout Me a My Mylk. Pýtať sa počas diskusie budete môcť aj vy, osobne alebo použitím aplikácie Slido.

streda / 18:00 hod. / Nová Cvernovka

Nová doba

Staré Mesto v spolupráci s občianskym združením Swingmánia pripravili cyklus zaujímavých prednášok, ktoré pútavým spôsobom priblížia obyvateľom Bratislavy obdobie prvej polovice minulého storočia. Prednášky o histórii módy, hudby, tancov či architektúry v období rokov 1900 – 1950 nám ukážu tie najkrajšie ale i tienisté stránky života našich starých rodičov.

V stredu sa môžete tešiť na prednášku Vojnová Bratislava: mesto v zázemí – prednáša Peter Szalay. Bratislava bola počas druhej svetovej vojny mestom v zázemí, skutočné boje sa jej dotkli viac menej okrajovo. Nezažila tak rozsiahle ničenie ako iné európske veľkomestá. Naopak ako hlavné meste vzorového spojenca Nemecka, rástla a rozširovala sa temer rovnakým tempom ako v medzivojnovom Československu.

Prednáška bude rozprávať o architektúre a meste budovanom v zložitých časoch vojnovej a povojnovej konjunktúry, je pokračovaním príbehu budovania moderného projektu hlavného mesta. Cez spletité osudy ľudí a domov sa pokúsi rozpovedať niečo o tragických udalostiach, ale aj šťastných koncoch, o búraní a ničení, ale predovšetkým o výstavbe a myšlienkach, ktoré Bratislavu formovali a dodnes zanechávajú svoj vplyv.

Prednášku pripravil historik architektúry Ústavu stavebníctva a architektúry SAV, Mgr. Peter Szalay PhD.

streda / 18:00 hod. / Pistoriho palác / vstupné 3 eurá

Bratislava Culinary days – Špargľové dni

Bratislava culinary days pre všetkých milovníkov dobrého jedla. Príďte ochutnať špargľové špeciality a pozrite sa na „špargľu“ inými očami.

Na Primaciálnom námestí poodhalíte kulinárske tajomstvá profesionálnych šéfkuchárov, ktorí vám ukážu, ako si pripraviť lahodné špargľové špeciality. Príďte si potešiť chuťové poháriky a vychutnať si čas v príjemnej spoločnosti.

štvrtok – sobota / trhy otvorené od 11:00 hod. / Primaciálne námestie

Slow Fashion: Pomalá móda neznamená, že šijeme pomaly

Staňte sa súčasťou módnej revolúcie a pýtajte sa #whomademyclothes. Ak ešte neviete čo je Slow Fashion, Zero Waste, nepoznáte rozdiely medzi recykláciou a upcykláciou, alebo počujete pojem Greenwash po prvý raz, zastavte sa.

Trojka v zložení dizajnérok mladých slovenských značiek Rivica, Severanka a Vivien Mihalish vám naservíruje vysvetlenie fashion revolution pojmov prostredníctvom pútavej prednášky s diskusiou.

štvrtok / 18:00 hod. / DOT. Contemporary Art Gallery / vstup je voľný

Sharpe

Priestory Novej Cvernovky počas dní 27. a 28. 4. obohatí viac ako 20 živých vystúpení domácich i zahraničných kapiel, ku ktorým sa v priebehu dňa pridajú prednášky, diskusie a workshopy pre hudobnú komunitu. Ohlásené mená ako Andrea Belfi, Ankathie Koi, Blue Crime, Isama Zing či Space Cats dopĺňa v týchto dňoch druhá vlna 10 kapiel. Medzi nimi je Katarzia + Band, Diego, Papyllon, Bad Karma Boy, Zulu Zulu a ďalší.

piatok – sobota / Nová Cvernovka / vstup 15 a 12 eur, zzv. Pro Pass zahŕňajúci vstup na festival a konferenciu je možné zakúpiť za 25 eur

Tipy na týždeň
8
Galéria
Zdroj: FARMOVE
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM