Správy Samospráva

Nová podoba zanedbaného námestia v Bratislave: Pribudne výťah aj priestor v talianskom štýle

Lepšiu mikroklímu na námestí zabezpečia pergoly so zelenou strechou a popínavkami.

Ilustračný obrázok k článku Nová podoba zanedbaného námestia v Bratislave: Pribudne výťah aj priestor v talianskom štýle
6
Galéria
Zdroj: MIB

Na Jurigovom námestí v Karlovej Vsi má v budúcnosti pribudnúť farebné detské ihrisko s trampolínami i malé námestíčko v štýle talianskej piazzetty. Pôvodná fontána má byť prístupnejšia. Vyplýva to z víťazného návrhu architektonicko-krajinárskej súťaže, o ktorom informoval Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Priebeh samotnej realizácie bude zrejmý až po vzniku projektovej dokumentácie.

Pribudne aj výťah

Rekonštrukcia terasovitého priestoru by mala priniesť komfortnejšie a príjemnejšie prostredie. Zjednodušenie pohybu na terasovitej ploche má zabezpečiť výťah, lepšiu mikroklímu zase pergoly so zelenou strechou a popínavkami.

„Architekti vo svojom návrhu rátajú aj s premysleným systémom na zadržiavanie a následné využitie dažďovej vody,“ priblížil riaditeľ sekcie súťaží na MIB Peter Lényi, podľa ktorého víťazný návrh prezentuje citlivý, ale sebavedomý prístup k riešeniu technicky komplikovaného zadania terasovitého námestia na sídlisku, čím zároveň ukazuje možnú cestu aj pre podobné zadania nadúrovňových terás, typických pre viaceré sídliská v hlavnom meste.

Viac etáp

V roku 2022 sa bude tvoriť projektová dokumentácia, z nej vyplynie presnejší harmonogram realizácie obnovy námestia. Samotná rekonštrukcia námestia bude s najväčšou pravdepodobnosťou rozdelená na viaceré etapy.

Víťazný i ďalšie súťažné návrhy architektov prezentuje MIB na svojom webe.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM