Kultúra

Na Bratislavskom hrade si zaspomínate na časy česko-slovenské

Expozícia predstaví konkrétne ľudské osudy, ktoré formovali dejiny Československa. Výstava ponúkne aj premietanie súkromných fotografií a čítanie denníkov.

Ilustračný obrázok k článku Na Bratislavskom hrade si zaspomínate na časy česko-slovenské
11
Galéria
Zdroj: ČS/SČ výstava FB

Slovenské národné múzeum a české Národní muzeum pripravili rozsiahly výstavný projekt k 100. výročiu vzniku Československej republiky – Česko-slovenskú / Slovensko-českú výstavu. Už od piatka 27. apríla si zaujímavú a obsažnú expozíciu môžete pozrieť na Bratislavskom hra­de.

Kroky dejín

Výstava mapuje dejiny spoločného štátu a života jeho obyvateľov, vrátane osudových okamihov spoločných dejín. „Projekt priblíži dejiny spoločného štátu od vzniku Československa v roku 1918, cez všetky medzníky a udalosti v živote oboch národov v 20. storočí. Predstaví to, čo oba národy spájalo, ale aj rozdeľovalo a v konečnom dôsledku viedlo k rozpadu republiky v roku 1992,“ informujú tvorcovia výstavy.

Česko-slovenská výstava / Slovensko-česká výstava predstaví príbeh o tom, ako sa spočiatku nereálny projekt Československa stal skutočnosťou, ktorá ovplyvnila životy miliónov obyvateľov nového štátu.

Vystavené exponáty vás vtiahnu do každodennej reality vtedajšieho života v Československu. Spoznáte alebo si zaspomínate, na to, aké hry sa deti hrávali a čím sa túžili stať mladí ľudia. Znovu objavíte legendárne produkty, ktoré sa kedysi v Československu vyrábali. Nahliadnete aj za oponu histórie a dozviete sa, za akých okolností Československo vzniklo.

Jedinečné dokumenty

Na výstave máte jedinečnú šancu pozrieť si aj súbor originálnych dokumentov, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách Československa a osudoch jeho obyvateľov – Mníchovska dohoda, Viedenská arbitráž a tzv. Protokol Hácha – Hitler či Pittsburská dohoda. Organizátori upozorňujú, že jednotlivé dokumenty neuvidíte hneď a naraz, ale budú prichádzať v priebehu trvania výstavy.

Na Bratislavskom hrade si môžete nesporne zaujímavú výstavu pozrieť až do 9. septembra. Potom sa expozícia presunie do Prahy, kde bude spojená s otvorením zrekonštruovanej Historickej budovy Národního muzea.

27. apríl – 9. september 2018 / Bratislavský hrad / vstupné TU

Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava
11
Galéria
Zdroj: ČS/SČ výstava FB
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM