KAW Rôzne Správy

RETRO: Čím zaujali dámy pánov (nielen) na Silvestra pred tridsiatimi rokmi?

Móda je večný kolobeh. To, čo sme nosili kedysi, sa znova vracia. Pani móda je skrátka veľkodušná a dovolí nám aj po rokoch vybrať zo skrine zaujímavé kúsky.

Ilustračný obrázok k článku RETRO: Čím zaujali dámy pánov (nielen) na Silvestra pred tridsiatimi rokmi?
13
Galéria
Zdroj: socikstyle.blogspot.sk

Časy socializmu pestrej móde veľmi nepriali. Ženy a dámy, ktoré sa chceli odlíšiť od davov a nosiť módnejšie kúsky, sa museli potrápiť nad šijacím strojom. Inšpiráciou im boli časopisy ako Žena a móda, Dorka, Mona, Dievča. Kto mal známeho v poštovom novinovom stánku, zohnal občas aj „západnú“ Burdu a Neue Mode. Spomínané časopisy žiarili farbami a nápadmi.

Folklór, romantika a rifle

Sedemdesiate a začiatok osemdesiatych rokov bol plný volánikov a romantiky. V dievčenskej móde prevládali najmä folklórne a romantické prvky. Ženy často nosili košele, ktoré čerpali inšpiráciu z krojov a dlhé sukne, ktoré siahali pod kolená. Obľúbené boli aj plisované a nohavicové sukne.

Materiál, z ktorého sa odevy šili, nebol k pokožke príliš priateľský. Často sa používal syntetický materiál. Ak ste chceli mať na sebe naozajstné rifle, museli ste ich zohnať v Tuzexe. V móde boli aj rifle s menšími kockami alebo takzvané „plesnivé“ s bielou štruktúrou. Mladí ľudia si ich chodili kupovať napríklad do Maďarska, kde bola ponuka odevov pestrejšia.

Vo vtedajšom Československu sme si museli vystačiť s menčestrákmi, semišákmi, pumpkami. V osemdesiatych rokoch sa nohavice zúžili – nosil sa takzvaný mrkvový strih a v zime kamašle.

Čiapky „debilky“ vystriedali módne baretky. Dámy ich mali v šatníku neraz aj v piatich farbách.

Zdroj: socikstyle.blogspot.sk

Zima a sviatočné chvíle

Žena je v každej dobe ženou a chce sa páčiť. Osemdesiate roky boli, čo sa týka spoločenských odevov, lesklé a trblietavé. Nosili sa aj spoločenské slávnostné lesklé kostýmy alebo overaly. Sukne boli zväčša dlhé, nohavice skôr mrkvovitého tvaru – zužovali sa smerom nadol k členkom.

Na spoločenské šaty v zime sa najviac hodil kožúšok alebo kožený kabát. Boli však dosť drahé a tak väčšina dám uprednostnila umelú kožušinu a klasické kabáty, zväčša s vypchatými ramenami.

Na hlavách sa nosili čiapky ušianky s umelou, prípadne pravou kožušinou. Babky svojim vnučkám štrikovali čiapky s brmbolcom a svetre s nórskym vzorom. V druhej polovici osemdesiatych rokov sa nosili takzvané kukly. Bol to pletený tunel, ktorý sa prevliekol cez hlavu. V obchode ich mali len zriedka, a tak v slovenských domácnostiach bolo viac ako inokedy počuť štrngať ihlice pri štrikovaní.

Móda osemdesiate roky
13
Galéria
Zdroj: socikstyle.blogspot.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM