KAW Kultúra

Máte doma spomienky na časy československé? Nájdite predmet s príbehom a staňte sa súčasťou výstavy

Ak doma v zásuvkách nájdete "zatúlaný" zaujímavý predmet pripomínajúci dobu socializmu, môžete aj vy vytvoriť zaujímavú výstavu k 100. výročiu založenia Československa.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma spomienky na časy československé? Nájdite predmet s príbehom a staňte sa súčasťou výstavy
25
Galéria

Slovenské národné múzeum a české Národní muzeum aktuálne pripravujú rozsiahly výstavný projekt k 100. výročiu vzniku Československej republiky – Česko-slovenskú / Slovensko-českú výstavu. Pod hlavičkou tohto zaujímavého projektu vyhlásili unikátnu súťaž pre verejnosť s názvom „Hľadáme predmet s príbehom."

Hľadá sa predmet s príbehom

Cieľom súťaže k spomínanej výstave je objaviť predmety so zaujímavým príbehom, ktoré dokumentujú česko-slovenské vzťahy. Ak sa chcete do súťaže zapojiť, stačí pátrať v zásuvkách a nájsť predmet, ktorý odráža česko-slovenské vzťahy. Predmet kúpený, darovaný, vyrobený či privezený z ciest. Pamiatku na pekné chvíle strávené v rodine, v práci, s priateľmi. Nie je dôležité, či česko-slovenské prepojenie tvorí predmet, alebo osoba jeho vlastníka.

Súčasťou výstavy sa máte šancu stať, ak predmet odfotografuje, napíšete stručný príbeh a prostredníctvom formulára zverejníte webovej stránke výstavy: www.cesko-slovensko.eu. Autorský tím výstavy vyberie zo súťažných predmetov najzaujímavejšie a včlení ich priamo do výstavy. Okrem atraktívnych cien budú mať víťazi jedinečnú možnosť vystaviť predmety s príbehom na oficiálnej výstave v Bratislave a v Prahe. Súťaž prebieha do 31. januára 2018.

„Iste nie je pre nikoho prekvapením, že počas takmer 75 rokov spolužitia vznikli medzi oboma národmi neopakovateľné väzby a tie pretrvávajú dodnes. Mnohí z tých, ktorí „Československo" zažili majú doma rôzne predmety, ktoré zhmotňujú dobré česko-slovenské vzťahy. Verím, že občania oboch štátov sa radi zapoja do nášho projektu," povedal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

U nás aj v Prahe

Spoločnú výstavu oboch národných inštitúcií si budeme môcť pozrieť na prelome budúcoročného apríla a mája v Historickom múzeu SNM na Bratislavskom hrade. Potom sa výstava presunie do Prahy, kde ju návštevníci nájdu v Historickej budove Národního muzea v októbri 2018.

„Projekt priblíži dejiny spoločného štátu od vzniku Československa v roku 1918, cez všetky medzníky a udalosti v živote oboch národov v 20. storočí. Predstaví to, čo oba národy spájalo, ale aj rozdeľovalo a v konečnom dôsledku viedlo k rozpadu republiky v roku 1992,“ informujú tvorcovia výstavy.

Expozícia predstaví konkrétne ľudské osudy, ktoré formovali dejiny Československa. Návštevníkom umožní napríklad prostredníctvom premietania súkromných fotografií alebo čítania denníkov lepšie porozumieť životu svojich predkov.

Farebná šeď – Buntes Grau
25
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM