Kultúra

Ministerka kultúry odvolala šéfa SND Drličku. Ten tvrdí, že ho politicky šikanovali

Šéfku rezortu kultúry pohoršili okrem iného aj Drličkove posmešné vyjadrenia na adresu „národných umelcov“.

Ilustračný obrázok k článku Ministerka kultúry odvolala šéfa SND Drličku. Ten tvrdí, že ho politicky šikanovali
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) k 1. novembru odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Dôvodom odvolania boli Drličkove medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov.

Za hranicou slušnosti

„V týchto obzvlášť náročných dňoch poznačených vraždou v Bratislave sa Matej Drlička vyjadril za hranicou slušného správania a kultúrnosti, ktorú má umenie a jeho predstavitelia do spoločnosti prinášať,“ uviedla ministerka na sociálnej sieti. „Som sklamaná z toho, že ako reprezentant SND, a v tej chvíli aj reprezentant našej krajiny v zahraničí, Matej Drlička zlyhal,“ dodala.

Drlička v pozícii šéfa SND podľa nej zvládol svoju funkciu ako manažér, nie však ako verejný funkcionár zodpovedný za svoje výroky. „V najbližších dňoch poverím riadením divadla dočasného riaditeľa či riaditeľku, aby bola udržaná stabilita a nebol narušený chod divadla. Následne spustíme nový proces výberového konania na obsadenie tejto funkcie,“ dodala ministerka.

Poslanci z Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá v piatok (21. 10.) odsúdili Drličkove výroky, ktoré odzneli na medzinárodnej konferencii v Budapešti. Za neslušné a nedôstojné označili poslanci napríklad Drličkove posmešné vyjadrenia na adresu „národných umelcov“, ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND, o tom, „že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku“.

Rovnako skritizovali aj slová o politikoch, ktorí „nanešťastie, ešte stále dýchajú“. Drlička sa za svoje slová ešte v piatok ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

Podpora manažmentu

Drlička tvrdí, že odvolaniu predchádzala politická šikana. Uviedol to na dnešnej (25. 10.) tlačovej konferencii. Na stretnutí s médiami, na ktorom sa ospravedlnil za svoje výroky o politikoch, mu zároveň deklarovali podporu zamestnanci i jeho spolupracovníci v manažmente, ktorí v prípade Drličkovho odchodu plánujú takisto rezignovať.

Ospravedlňujem sa za to, čo som povedal, súhlasím s tým, že verejný činiteľ takéto výroky vyslovovať nemá,“ uviedol Drlička, ktorý zároveň zdôraznil, že cieľom nebolo štvať ľudí proti politikom. „Žiadnemu politikovi neprajem nič zlé, preto aj spájať moje výroky s tragédiou na Zámockej nie sú na mieste,“ upozornil.

Výroky o „politikoch, ktorí nanešťastie ešte dýchajú“, mali podľa jeho slov opísať situáciu súvisiacu s redukciou operného súboru SND v rámci diskusného bloku činovníkov európskych umeleckých scén na tému Kultúra politika. „Bol som v tom, že ide o uzavretú diskusiu, nevedel som že je z toho robený online prenos. To, samozrejme, neospravedlňuje moje slová, no vysvetľuje to kontext, v ktorom som to povedal,“ vyhlásil Drlička, ktorý za svojim slovami vidí aj tlak a doslova šikanu politikov.

Politická šikana

Rozpútala sa v súvislosti s témou prepúšťania sólistov operného súboru a situácii, ktorá nastala pri vysvetľovaní tejto témy na rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá,“ povedal Drlička. Postup a správanie sa členov parlamentného výboru boli podľa neho neúctivé a vzdialené konštruktívnej odbornej diskusii. Rokovanie podľa Drličku spustilo politickú šikanu. „Prejavovala sa rôznymi formami, od vyjadrení členov výboru, ktorí chceli okamžite moju hlavu, predvolaní a až po kontroly, ktoré nám sem neustále posielali a chceli niečo nájsť,“ zdôraznil.

V prípade svojho konca Drlička deklaroval, že ministerke kultúry SR Natálii Milanovej (OĽANO) ponúkol v rámci sankcie za svoje výroky niekoľko možností vrátane možnosti dokončiť mandát do konca sezóny.

Nebolo to prijaté, v pondelok (24. 10.) som sa dozvedel, že som odvolaný k 1. novembru. Verím, že so zložitou situáciou si môj nasledovník poradí,“ povedal Drlička, zdôrazňujúc, že pri riešení problémov a rozbehnutých projektov nesmie dočasné provizórne manažovanie SND trvať dlho. Odchod spolu s ním oznámili aj členovia najužšieho manažmentu.

Za zamestnancov a členov umeleckých zložiek SND vyzval ministerku k späťvzatiu svojho rozhodnutia herec Tomáš Maštalír. Zdôraznil, že Drličkovým odchodom sa ukončí obrodenie SND, a to z dôvodu „jedného nešťastného vyjadrenia, ktorými je verejný a politický priestor v posledných rokoch preplnený“.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM