Rôzne Správy

Veľký dušičkový MANUÁL: V Bratislave bude posilnená MHD a cintoríny otvorené dlhšie

Blíži sa čas, keď sa Bratislavčania vyberú na hroby svojich najbližších. Ak sa chystáte na cintoríny v Bratislave, máte možnosť využiť posilnenú dopravu aj elektromobil.

Ilustračný obrázok k článku Veľký dušičkový MANUÁL: V Bratislave bude posilnená MHD a cintoríny otvorené dlhšie
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Dlhšie otvorené

Cintoríny v Bratislave budú mať počas Dušičiek predĺžené otváracie hodiny. V termíne od 1. do 8. novembra budú otvorené od 7.00 do 20.00 h. Posilnené budú aj protipožiarne hliadky, ktoré budú monitorovať bezpečnosť na cintorínoch a dohliadať na prevenciu vzniku požiarov zo zapálených sviečok. Priblížila to Katarína Šemberová z bratislavského mestského pohrebníctva Marianum s tým, že v novembri sú cintoríny bežne otvorené od 7.00 do 17.00 h.

Mimoriadne otváracie hodiny budú mať aj správy cintorínov na Šafárikovom námestí, Cintoríne Vrakuňa a v Krematóriu.

V termíne 29. októbra až 1. novembra budú mať otvorené od 8.00 do 12.00 h a následne od 12.30 do 17.00 h. „Návštevníci a nájomcovia hrobových miest tak budú vedieť vybaviť aj mimo bežných otváracích hodín platby za nájmy, prepisy, zmluvy hrobových, urnových či hrobkových miest,“ doplnila Šemberová.

Odvoz elektromobilom

Návštevníci cintorínov s uprednostnením ťažko zdravotne postihnutých, dôchodcov či iných ľudí so zdravotným obmedzením budú mať počas niektorých dní k dispozícii bezplatný odvoz elektromobilom až k hrobovému miestu. Odvoz elektromobilom bude na cintorínoch Vrakuňa, Slávičie údolie a v bratislavskom Krematóriu – urnovom háji.

Posilnená MHD

Dopravný podnik Bratislava (DPB) posilní v hlavnom meste počas dušičkového obdobia spoje vybraných liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD). Nasadí aj vozidlá s väčšou kapacitou. Informoval o tom hovorca bratislavského mestského dopravcu Martin Chlebovec.

V piatok (28. 10.) a v pondelok (31. 10.) budú linky bratislavskej MHD premávať v režime „pracovný deň – školské prázdniny“. Nad rámec toho DPB vypraví linku 130 premávajúcu z Patrónky ku krematóriu, ktorá bude posilnená nasadením vozidla s väčšou kapacitou.

Počas jesenných prázdnin, v piatok až utorok (1. 11.), bude autobusová linka 39, ktorá zabezpečuje spojenie s Martinským cintorínom a Cintorínom Slávičie údolie, premávať v posilnenom intervale podľa mimoriadneho cestovného poriadku a zároveň nahradí linku 31. Všetky spoje autobusovej linky 80, ktoré premávajú na konečnú zastávku Kapitulský dvor, budú mať v čase medzi 7.00 a 20.00 h predĺženú trasu na konečnú zastávku Cintorín Petržalka.

Polícia na cintorínoch

Mestská polícia v Bratislave posilňuje počas dušičkového obdobia kontroly na cintorínoch a v ich okolí. Každý rok v tomto čase eviduje zvýšenú koncentráciu ľudí, áut a aj drobnú kriminalitu. V minulosti zaznamenala aj menšie požiare. Informoval o tom vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

Pozor na zlodejov!

Polícia varuje pred zlodejmi a odporúča ľuďom nenechávať si osobné veci a cennosti bez dozoru či v aute. Upozorňuje aj na zvýšené riziko vzniku požiarov. „Vhodné je vence upevniť tak, aby ich neodfúklo a sviečky ukladať v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov, ideálne do kahancov,“ odporučil Borko.

V týchto dňoch bude podľa mestskej polície v okolí cintorínov zhustená premávka a parkoviská budú preplnené. Apeluje preto na ľudí, aby na presun využívali mestskú hromadnú dopravu.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM