KAW Kultúra

Bratislavčania spomínajú na Mekyho: Na mieste, kde vybrnkával prvé skladby, pribudne NOVINKA

Na legendu, ktorej srdce patrilo Bratislave, budeme môcť spomínať na dôstojnom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania spomínajú na Mekyho: Na mieste, kde vybrnkával prvé skladby, pribudne NOVINKA
Zdroj: Dnes24.sk

Onedlho uplynie rok od chvíle, keď nielen Mekyho fanúšikov zdrvila správa o jeho smrti. Hoci žil Miro Žbirka dlhé roky v Prahe, v Bratislave vyrastal, vybrnkával si na gitare prvé tóny, účinkoval v prvej kapele.

Mekyho lavička

Po jeho smrti za začali pri lavičke na Račianskom námestí, kde zvykol ako mladý chalan sedávať, kopiť kvety a sviečky. Ľudia tam spontánne vytvorili pietne miesto, kde na legendu spomínali. Práve v spomínanom parku by mala už onedlho pribudnúť „Mekyho lavička“.

Bratislava si tak chce uctiť zosnulého speváka a skladateľa. S dobrou správou o plánovanej lavičke sa na sociálnej sieti podelil aj primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Nepoznal som žiadneho mladého chalana, čo vedel hrať na gitare, ktorý by neskúšal hrať jeho pesničky. Vrátane mňa. Hoci bol najväčší beatlesák, akého som poznal, jeho pesničky išli stále s dobou. Hoci žil roky v Prahe, bol ikonickým Bratislavčanom a naše mesto nosil stále v srdci,“ napísal Vallo.

Meky by 21. októbra oslávil 70 rokov.

Veľmi nám tu chýba, ako výnimočný človek a tiež ako výnimočný hudobník. Vzhliadame k nemu všetci, nech už hráme akúkoľvek hudbu a aj preto Meky jednoducho ostane navždy ikonou slovenskej hudby,“ dodal primátor.

Hlavné mesto v spolupráci s Mekyho manželkou Katkou Žbirkovou pripravuje citlivé obnovenie legendárnej lavičky, na ktorej ako mladý sedával. Už o pár dní – 11. novembra – ju mesto nainštalujeme v parku na Račianskom mýte.

Nezabudnuteľný

Slovenský spevák a skladateľ žijúci v Prahe, moderátor hudobných podujatí, tvorca, ale aj propagátor hudby doma a v zahraničí Miroslav „Meky“ Žbirka zomrel 10. novembra vo veku 69 rokov.

Bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobný Slávik a víťaz ankety Spevák roka na Slovensku, od roku 2006 členom Siene slávy na Slovensku, hudobník, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady. Absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

❤️ Miro Zbirka bol pán! Nepoznal som žiadneho mladého chalana, čo vedel hrať na gitare, ktorý by neskúšal hrať jeho...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Friday, October 21, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM