Rôzne

Ktorá obec z Bratislavského kraja je podľa vás najkrajšia? Takto ste rozhodli!

Na webe Bratislava24.sk sme pred takmer dvomi týždňami spustili veľké hlasovanie a dnes konečne poznáme obec, ktorá je podľa vás, našich čitateľov, najkrajšia.

Ilustračný obrázok k článku Ktorá obec z Bratislavského kraja je podľa vás najkrajšia? Takto ste rozhodli!
11
Galéria
Zdroj: Báhoň

Hoci je Bratislavský kraj rozlohou najmenší na Slovensku, rozhodne má čo ponúknuť. Pýši sa krásnou prírodnou, historickými skvostmi, malebnými cyklotrasami, špecifickou gastronómiou či folklórnymi a vinárskymi tradíciami.

Ako ste hlasovali?

Na viac ako dvetisíc kilometroch štvorcových vyrástlo v našom kraji celkom 73 obcí, z ktorých jedna má štatút hlavného mesta SR (Bratislava) a šesť má štatút mesta (Malacky, Stupava, Svätý Jur, Pezinok, Modra, Senec).

Každá, aj tá najmenšia z obcí, je niečím výnimočná. Ktorá je ale najkrajšia?

Na webe Bratislava24.sk sme pred takmer dvomi týždňami spustili veľké hlasovanie. Do hlasovania sa sme sa rozhodli zaradiť len obce, ktoré nemajú štatút mesta či hlavného mesta.

Najkrajšia obec

Podľa čitateľov Bratislava24.sk je najkrajšou obcou Bratislavského kraja obec Báhoň (kompletné výsledky hlasovania nájdete v galérii). V hlasovaní získala takmer 13% všetkých hlasov.

Obec, ktorá leží vo vinárskej oblasti Malokarpatského regiónu nemá viac ako 2-tisíc obyvateľov, no napriek tomu má bohatú históriu. Najstaršia písomná zmienka o obci (villa Bahun) pochádza z roku 1244, počiatky osídlenia však siahajú až do mladšej doby kamennej. Dokazujú to nálezy neolitného sídliska, rímsko-barbarského a slovanského sídliska i pohrebiska z doby veľkomoravskej.

V polovici 16. storočia bol Báhoň dvojrečovou nemecko-slovenskou obcou s prevahou nemeckého obyvateľstva, koncom storočia sa tu usadili aj chorvátski osadníci.

V roku 1845 život v obci priaznivo poznačilo vybudovanie trate konskej železnice z Bratislavy do Trnavy. Po prvej svetovej vojne sa začala rozvíjať spoločenská činnosť v rôznych spolkoch, ochotníckom divadle a v športe.

V bývalom kaštieli Jezernických bol v roku 1930 otvorený Kadlického ústav pre slepcov. Areál doteraz slúži ako domov pre nevidiacich dospelých z celého Slovenska. V obci sa zachovali dve kaplnky, tri sakrálne prícestné sochy, dva kríže z roku 1874 a 1906 a Kostol sv. Františka z Assisi postavený v rokoch 1914 – 1921. V strede obce je pomník padlým v prvej a druhej svetovej vojne.

Obec je vyhľadávanou aj pre pekreačné možnosti, ktoré poskytujú blízke Slnečné jazerá v Senci a turistické výlety do horského prostredia Malých Karpát.

zdroj: www.bahon.sk

Zdroj: YouTube.com

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Ktorá obec z Bratislavského kraja je podľa vás najkrajšia?
11
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM