Rôzne Správy

KONIEC známej siete OBCHODOV: U susedov vyhlásili BANKROT, čo bude so slovenskými pobočkami?

Známa sieť optík sa na trhu držala dlhých 30 rokov, po pandémii sa jej situácia zdramatizovala.

Ilustračný obrázok k článku KONIEC známej siete OBCHODOV: U susedov vyhlásili BANKROT, čo bude so slovenskými pobočkami?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Okrem iného aj opatrenia počas pandémie koronavírusu a s tým spojené zatváranie obchodov stoja za krachom a postupným zatváraním pobočiek známej siete optík v Čechách. Informoval o tom portál seznamspravy.cz.

Pokles predaja

Firma Eiffel Optic, ktorá predáva okuliare a kontaktné šošovky, začala šetriť a postupne zatvárať stratové pobočky v Česku. Insolvenčný návrh na seba podala samotná firma. Nemá už ani peniaze na januárové výplaty. Celkovo dlží takmer 86 miliónov korún.

V Česku má spomínaná firma až 26 predajní a zamestnáva 150 pracovníkov. Sieť vlastní podnikateľ Eyüp Pekergin, ktorý ju založil v Prahe v roku 1991.

Posledným aspektom, ktorý definitívne uvrhol dlžníka do neriešiteľnej situácie, bol pokles maloobchodného predaja optiky v roku 2022 spôsobený poklesom trhovej sily zákazníkov dlžníka na jednej strane a strmému navyšovaniu prevádzkových nákladov, najmä ceny energií, nájmov a miezd na druhej strane,“ uviedla známa optika v insolvenčnom návrhu.

Firma je na trhu od roku 1991.

Slovenské pobočky

Slovenskú pobočku optiky tvorí 21 prevádzok, ktoré nájdete väčšinou v nákupných centrách. Situáciu nechceli príliš komentovať. „E­iffel optic SK je samostatný právny subjekt a koná samostatne. K príčinám krachu Českej spoločnosti Eiffel optic nie sme oprávnení sa vyjadrovať,“ uviedla pre tvnoviny.sk riaditeľka spoločnosti Andrea Pekerginová.

Od ziskov k strate

Podľa portálu seznamspravy.cz mala firma Eiffel Optic ešte v roku 2019 tržby 363 miliónov korún, za rok 2022 sa však jej tržby prepadli na 115 miliónov korún a spoločnosť sa ocitla v strate.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM