Správy Samospráva

ZANEDBANÁ plocha bývalého obchodného domu sa zmení: Postavia tam nájomné BYTY

Hlavné mesto má aktuálne ukončenú architektonickú štúdiu. Ďalšími krokmi bude vyhlásenie verejného obstarávania na výber projektanta.

Ilustračný obrázok k článku ZANEDBANÁ plocha bývalého obchodného domu sa zmení: Postavia tam nájomné BYTY
7
Galéria

Zanedbanú plochu bývalého obchodného domu na Žitavskej ulici vo Vrakuni majú premeniť na nájomný bytový dom. Výstavbou má vzniknúť 34 nájomných bytov. Hlavné mesto má v rámci plánovaného projektu ukončenú architektonickú štúdiu, pristúpiť by malo k spracovaniu projektovej dokumentácie a získaniu povolení.

Jednoduchý bytový dom

Pôjde o menší jednoduchý bytový dom, ktorý vhodne zapadá do prostredia typizovanej výstavby zo 70. rokov,“ konštatuje námestníčka primátora Bratislavy Lenka Antalová Plavuchová s tým, že súčasťou projektu je aj úprava chodníkov, debarierizácia priechodov pre chodcov, zveľadenie verejného priestoru i vybudovanie parkovacích miest.

Projekt prinesie 34 mestských nájomných bytov s priemernou podlažnou plochou do 52 metrov štvorcových.

Hlavné mesto má aktuálne ukončenú architektonickú štúdiu. Ďalšími krokmi bude vyhlásenie verejného obstarávania na výber projektanta, ktorý bude spracovávať projekt pre ďalšie stupne projektovej dokumentácie a potrebné povolenia. Zámerom magistrátu je projekt financovať najmä kombináciou úveru Štátneho fondu rozvoja bývania a nenávratnej dotácie Ministerstva dopravy SR.

Zanedbaný pozemok

Zástavba má pribudnúť na mestskom pozemku, ktorý je v súčasnosti značne zanedbaný. Hlavné mesto prostredníctvom bývalej Spoločnosti pre rozvoj bývania malo už v minulosti, pred približne desiatimi rokmi, zámer postaviť na danej ploche nájomné byty, z projektu napokon vzišlo. Mesto teraz nadväzuje na myšlienku z minulosti, nový projekt však má zodpovedať súčasným nárokom.

Hlavné mesto aj takto pracuje na rozširovaní svojho bytového fondu s nájomným bývaním.

Vychádza z koncepcie mestskej bytovej politiky. V nej si dalo mesto ako jeden z cieľov do roku 2030 zdvojnásobiť svoj bytový fond. Jednou z možností je aj vlastná výstavba.

Bratislava má rozpracované aj ďalšie projekty mestských nájomných bytov. V priebehu prvého polroka 2023 sa má začať s výstavbou na Muchovom námestí, projektuje sa bytový súbor na Terchovskej ulici, v Janíkovom dvore a tiež v Záhorskej Bystrici.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Nájomné byty Žitavská
7
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM