Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Cez víkend sa vojská pobijú o mesto a ostatní o dobré "zelé" a chutné jablká

Počas víkendu môžete ochutnať kvalitnú kyslú kapustu, púšťať šarkanov, zaspievať si aj pomôcť zvieratkám z útulkov.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Cez víkend sa vojská pobijú o mesto a ostatní o dobré "zelé" a chutné jablká
10
Galéria
Zdroj: TASR , ephoto.sk

Dni zelá v Stupave

Prvý októbrový víkend v roku patrí kapuste (po záhorácky zelé). Festival Dni zelá sa snaží zachovávať tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou. Od kapusty, cez tradičný remeselný jarmok, až po kulinárske a hudobné lahôdky do Stupavy každoročne priláka tisícky návštevníkov. V roku 2018 budú Dni zelá sláviť 22. ročník.

piatok od 12:00 – nedeľa / Stupava / vstup voľný

Bitka o Bratislavu

V sobotu sa v Sade Janka Kráľa po štvrtý krát uskutoční kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu. Hlavnou časťou programu bude rekonštrukcia vojenského stretu z obdobia prvej polovice 17. storočia zasadená do prostredia historického Uhorska. Pôjde o rekonštrukciu bitky, respektíve krátkeho obliehania, ktoré sa odohralo pred bránami mesta v auguste 1621.

sobota / Sad Janka Kráľa / od 10:00 do 20:30 hod. / vstup voľný / viac sa dozviete TU

Šarkaniáda v Dúbravke

Už tri roky sa predviedol ako „rekordman“, stúpal vyššie a vyššie, až mu špagát nestačil. Šarkaní úspech je tajomstvom dúbravskej rodiny Melišovcov. Či sa podarí rekord prekonať, ukáže podujatie Dúbravská šarkaniáda. Vítané sú všetky doma vyrobené draky, šarkany, vtáky, lienky aj iné zvery. Súťažiť sa totiž bude o najzaujímavej­šieho ručne zostrojeného šarkana a aj šarkana, ktorý vyletí najvyššie. Pripravené bude aj šarkanie tvorenie, pre účastníkov niečo sladké pod zub, na zohriatie teplý čaj.

sobota / Park Pekníkova / 15:00 hod. / vstup voľný

Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

SOS pre zvieratká

Akcia sa koná pravidelne pri príležitosti Medzinárodného dňa zvierat. Jej cieľom je upozorniť na problematiku zvierat bez domova a týraných zvierat, ale aj pomôcť útulkom z celého Slovenska pripraviť sa na zimné obdobie, ktoré je pre zvieratá vždy viac ako náročné. Návštevníci si budú môcť v jednotlivých stánkoch útulkov zakúpiť aj drobné darčekové predmety so zvieracou tématikou a tak podporiť útulky.

Pripravená je veterinárna poradňa, adopcia psíkov a prezentácia útulkov z celého Slovenska, veľká zbierka- deky, pelechy, krmivo, granule, konzervy, hračky, pamlsky, veterinárne prípravky i oblečenie pre psíkov. Zvieratká potrebujú pomoc každého a pred zimou je pomoc ešte dôležitejšia. Deky, uteráky, krmivo a čistiace prostriedky (najmä chemická dezinfekcia) sú hlavnými materiálmi na zabezpečenie starostlivosti o opustené, stratené a nechcené zvieratká.. Vítaná je aj finančná pomoc.

O hudobný zážitok sa na akcii postarajú Barbora Balúchová, Robo Mikla, Marián Greksa a študenti Štátneho konzervatória v Bratislave.

sobota / Tyršovo nábrežie, Petržalka / od 11:00 hod. / vstup voľný / viac sa dozviete TU

Jablkové hodovanie

Obľúbené podujatie pre všetkých milovníkov tohto ovocia je pripravené vo viacerých obciach a mestách bratislavského regiónu. Môžete ochutnať tradičné i netradičné výrobky z jabĺk alebo aj samotné jablká a zúčastniť sa na sprievodnom programe.

sobota / Senec, Limbach, Pezinok, Svätý Jur, Dunajská Lužná, Jablonov / vstup voľný

Svetový deň zvierat

Svetový deň zvierat si v nedeľu popoludní pripomenie aj bratislavská zoo, ktorá pri tejto príležitosti pripravila program pre všetky vekové kategórie. Jeho súčasťou bude aj posledné tohtoročné komentované kŕmenie zvierat.

Návštevníci sa môžu okrem iného tešiť na klauniádu, bruchovraveckú šou i pesničky zo známych rozprávok, ale aj na maľovanie na tvár, hry, hádanky a zaujímavosti o zvieratkách, vozenie na koníkoch a posledné tohtoročné komentované kŕmenie zvierat.

Od októbra prešla zoo na jesenný režim, v ktorom je zlacnené vstupné pre deti, dospelých, študentov aj rodiny.

nedeľa / 14:00 – 17:00 hod. / ZOO Bratislava, horné detské ihrisko

Ružinovská lýra

Ružinovská lýra, to je jedinečná súťaž autorských piesní, ktorá dáva príležitosť mladým ľuďom zviditeľniť svoju tvorbu medzi širokým publikom, ako aj zahrať si v sprievode Orchestra Gustava Broma. Súťažiaci mohli posielať svoje skladby do 20.9.2018. Pod­mienkou bolo, aby hudba aj text boli autorské, text bol v slovenskom jazyku a aby súťažiaci (textár alebo skladateľ) bol zo SR. Počas finálového večera prebehne hlasovanie o cenu diváka. Výherca získa poukážku v hodnote 300 eur.

nedeľa / SD Nivy / 19:00 hod. / vstup voľný

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM