Kultúra

Stupava bude mať malé regionálne múzeum keramiky

Múzeum bude šíriť odkaz národného umelca Ferdiša Kostku, ktorý vo svojej tvorbe spájal stupavský folklór, habánsku keramiku a moderné figurálne motívy.

Ilustračný obrázok k článku Stupava bude mať malé regionálne múzeum keramiky
4
Galéria

V objektoch Múzea Ferdiša Kostku v Stupave by malo vzniknúť malé regionálne múzeum mapujúce tradíciu keramiky v Bratislavskom kraji. O plánoch Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktoré má objekty vo svojej správe, informovala hovorkyňa Lucia Forman.

Aj programy pre rodiny s deťmi

„V júli realizoval kraj sanáciu vlhkosti stien, základov i muriva. Kraj na to vynaložil 24.061,14 eura,“ uviedla hovorkyňa. Približne rok má trvať proces schnutia objektov. To sa má diať prirodzeným spôsobom tak, ako to stanovil Krajský pamiatkový úrad v Bratislave. Pamiatkari nepovolili žiadny chemický či elektrický zásah do procesu schnutia.

„Po dôslednom vyschnutí je zámerom kraja prezentovať v tomto objekte keramikársku tradíciu v Bratislavskom kraji,“ potvrdila Forman. „Múzeum bude, samozrejme, tiež šíriť odkaz národného umelca Ferdiša Kostku, ktorý vo svojej tvorbe spájal stupavský folklór, habánsku keramiku a moderné figurálne motívy,“ dodala. Podľa jej slov by sa mali v priestoroch realizovať aj programy pre rodiny s deťmi, tvorivé dielne a workshopy, pri ktorých sa zoznámia s keramikou a keramickým remeslom prostredníctvom vlastného zážitku.

Múzeum Ferdiša Kostku

Ako detašované pracovisko v regióne Záhorie bude múzeum pobočkou Malokarpatského múzea v Pezinku, ktoré sa o jeho chod bude starať v súčinnosti s mestom Stupava.

Múzeum Ferdiša Kostku v Stupave tvoria dva objekty – trojpriestorový dom, v ktorom sa narodil, žil a pracoval Kostka, a z budovy nazývanej „brenhaus“, v ktorej prezentovali obchod i dielňu habánskeho hrnčiarskeho majstra. Múzeum bolo viacero rokov zatvorené v dôsledku navlhnutia a z toho vyplývajúcej narušenej statiky a hrozby zrútenia objektov. Situáciu komplikoval problém s vysporiadaním pozemku, cez ktorý je možné trasovať odvodňovaciu kanalizáciu.

Múzeum Ferdiša Kostku v Stupave
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM