Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Po oberačke hrozna vo vinici sa otvoria dokorán dvere ateliérov

Babie leto je úžasné a treba si ho poriadne užiť! Oberačka, šarkaniády aj návšteva ateliérov - to všetko vás čaká tento víkend.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Po oberačke hrozna vo vinici sa otvoria dokorán dvere ateliérov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pomaly ďalej zájdeme

Výstava Deany Kolenčíkovej na Trnavskom mýte reaguje na odstavený električkový vozeň ako bývalú súčasť dopravného systému, ktorý primárne slúži na rýchle dopravenie z bodu A do bodu B. Rýchlosť a spomalenie sa stalo inšpiráciou jej intervencie, pričom ich význam prenáša z roviny transportu do roviny konzumu a nákupného správania súčasného človeka s dôrazom na tzv. rýchlu módu, pre ktorú je typické rýchle striedanie kolekcií a lacná produkcia.

Súčasťou vernisáže je i večera, pripravená autorkou zo surovín, nakúpených výlučne v Tržnici.

piatok – vernisáž výstavy / električka T3, Trnavské mýto / 18:00 hod.

Deň otvorených ateliérov

Iba raz za rok majú milovníci umenia príležitosť vkročiť do dverí, za ktorými vzniká krása. Štyridsaťdva výtvarníkov z dvadsiatich ôsmich ateliérov otvorí svoje dvere dokorán. V rámci Bratislavského kraja sprístupnia výtvarníci svoje priestory v Rohožníku, Stupave, Bratislave, Bratislave – Vajnoroch, Ivanke pri Dunaji, Chorvátskom Grobe, Svätom Jure, Limbachu, Pezinku, Viničnom, Vinosadoch, Modre, Častej a Budmericiach.

Myšlienkou podujatia je vnášať umenie do našich uponáhľaných dní, inšpirovať sa tvorbou výtvarníkov a vzájomne sa podeliť o svoje pocity. Je to jedinečná príležitosť, ktorá je zážitkom pre oko i ducha – môžete vnímať prostredie, v ktorom sa rodí umenie, hrajú farby a tvary, dýcha na Vás vôňa terpentínu, dreva, kovu a hliny. Môžete si podať ruku s Vašim obľúbeným umelcom, zoznámiť sa s ním a spoznať jeho svet

sobota / viacero miest v Bratislavskom kraji / od 10:00 do 21:00 hod. / zoznam ateliérov je TU a mapa podujatia TU

Oberačka frankovky vo vinici

Na záver oberačkovej kampane v Rači prichádzamôžete navštíviť vinicu Tále s rozlohou 2,5 hektára. Ide o vinohrad, ktorý bol pred 6 rokmi na odpis, ale noví nájomcovia zachránili 2300 ks starých koreňov, a vysadili ďalších 9000 nových štepov frankovky modrej. Ak chcete zažiť tradičnú oberačku, vychutnať si krásne výhľady na Raču aj celú Bratislavu, vyvetrať si hlavu a spoznať nových ľudí, tak neváhajte.

Stačí prísť ráno do vinohradu medzi o 8:15 a 9:00 hodinou, priamo na mieste dostanete krátke školenie. Pre účastníkov je zabezpečené občerstvenie a tiež je možnosť zobrať si domov košík čerstvo naoberaného hrozna.

sobota / vinica Tále / od 8:15 hod. / trasa do vinohradu je TU

Street Food Park vol. 35

Skvelá gastro zóna s tradične dobrou atmosférou a jedlom pred Starou tržnicou. Obedy aj večere. Akcia potrvá do soboty.

sobota / Stará tržnica / 12:00 – 22:00 hod.

Ružinovská šarkaniáda

Babie leto treba využiť naplno a preto sa môžete tešiť na tradičnú šarkaniádu v Ružinove. Opäť sa bude konať na dvoch miestach. Súťažiť sa bude v rôznych kategóriach a odmena bude pripravená pre každé dieťa, ktoré príde so šarkanom. Špeciálne ceny dostanú deti s vlastnoručne vyrobenými šarkanmi. Program svojim vystúpením spestrí aj DANCY SHAKE.

sobota / Štrkovecké jazero (Štrkovecká Lodenica) / od 15:00 hod.

nedeľa / Park Ostredky (Planetka) / od 15:00 hod.

Šarkaniáda v Biskupiciach

Vítané sú všetky doma vyrobené šarkany a iné kreatívne výmysly, z ktorých zvíťazí ten najväčší a najkrajší. Zopár šarkanov si budete môcť požiadať ja priamo na mieste. Nebude chýbať ani drobné občerstvenie vo forme koláčov a čaju.

nedeľa / priestranstvo pošty na Uzbeckej ulici / od 14:30 hod.

Burza starožitností na Miletičke

Ak patríte k ľuďom, ktorí cítia zvláštne vzrušenie pri pohľade na veci pokryté patinou času, iste vyhľadávate miesta, kde sa takéto „poklady“ nachádzajú. Na Miletičke sa od polovice júla pravidelne organizuje Burza starožitností. Ak si teda chcete skrášliť príbytok originálnym kúskom alebo obohatiť zbierky všetkých možných žánrov, určite sa príďte pozrieť a nakúpiť.

nedeľa / 10:00 – 18:00 hod. / trhovisko Miletičova

Kam v Bratislave zadarmo
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM