KAW Rôzne Správy

FOTO: Dunaj pred 9 rokmi zaplavil Bratislavu. Pozrite si dychberúce zábery!

Dunaj pokoril hranicu historického rekordu a v Bratislave sa 7. júna vyšplhal na hrozivých 1040 cm.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dunaj pred 9 rokmi zaplavil Bratislavu. Pozrite si dychberúce zábery!
24
Galéria

Bratislava zažila viacero záplav. K tým najväčším v posledných rokoch patrila povodeň, ktorá mesto zasiahla začiatkom júna 2013. Vplyvom silného a vytrvalého dažďa sa hrozivo zvýšili hladiny tokov Dunaja a Moravy. V pohotovosti boli ihneď vojaci aj hasiči.

Neskrotný živel

Už 3. júna začal Hasičský a záchranný zbor vodu odčerpávať, montovali sa protipovodňové bariéry. V hlavnom meste bola najkritickejšia situácia v okolí Devína. Neustále stúpajúca hladina Dunaja si vyžiadala evakuáciu 20 obyvateľov.

Dunaj neskôr pokoril hranicu historického rekordu a v Bratislave sa 7. júna vyšplhal na 1040 cm, kde kulminoval. Hasiči vykonávali prečerpávacie práce najmä v oblastiach Devína a Devínskej Novej Vsi. Hladina Dunaja pri Devíne dosahovala úroveň 969 centimetrov. Dunaj začal kulminovať po 14.00 h, prietok veľtoku v Bratislave bol na úrovni 10 540 metrov kubických za sekundu, čo predstavovalo historicky najväčší priamo nameraný prietok na Dunaji v Bratislave.

Príprava na 1000-ročnú vodu

Hladina veľtoku stúpala aj v Medveďove, Gabčíkove, Komárne a Štúrove. Tretí stupeň povodňovej aktivity platil aj pre stanicu Vysoká pri Morave. Platila hydrologická výstraha tretieho stupňa pre okresy Bratislava, Senec, Malacky, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal aj výstrahu prvého stupňa pre okresy Skalica a Senica.

Bratislava bola z hľadiska protipovodňových opatrení pripravená na tisícročnú vodu.

„V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji boli zabezpečených 100% slúžiacich hasičov, pripravení boli tiež členovia dobrovoľných hasičských zborov. V nasledujúcich dňoch prichádzali na pomoc hasiči z ostatných krajov. Nad najviac zasiahnutými lokalitami sa realizovali monitorovacie prelety, neustály monitoring vodných tokov bol zabezpečený aj pozemnými silami,“ spomínajú na túto udalosť hasiči na sociálnej sieti.

Od 9. júna sa situácia stabilizovala a hladina Dunaja pomaly klesala. „Novovybudovaný ochranný protipovodňový systém sa ukázal ako nesmierne efektívny a vďaka mobilným protipovodňovým zábranám a tisíckam vriec s pieskom sa vo väčšine prípadov podarilo udržať situáciu pod kontrolou,“ sumarizujú zásah hasiči.

Povodeň v Bratislave a okolí, jún 2013
24
Galéria

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM