Tomáš Stupavský Kultúra

Dnes sa začína festival Viva Musica

Už dnes, t.j. v piatok odštartujú konzervatoristi koncertom Viva Konzerva! na Hlavnom námestí v Bratislave 11. ročník medzinárodného festivalu Viva Musica! Koncert bude zároveň otvorením kultúrneho leta v hlavnom meste. Škola takto oslávi svoje 95. výročie založenia.

Ilustračný obrázok k článku Dnes sa začína festival Viva Musica
Zdroj: TASR

Festival otvoria študenti a absolventi Konzervatória Bratislava vystúpením na Hlavnom námestí o 20.00 h. Koncert bude aj v priamom prenose RTVS na Dvojke. „V rámci otváracieho koncertu sa predstavia viacerí významní operní speváci, inštrumentálni sólisti aj herci, ktorí na našom Konzervatóriu študovali. Sprevádzať ich bude orchester zložený z absolventov ale aj súčasných študentov školy pod taktovkou významných dirigentských osobností,“ priblížil riaditeľ školy Peter Čerman.

Prečítajte si tiež: Úspech je, keď mladý človek inklinujúci k drogám upriami pozornosť na hudbu a na zlé zabudne, riaditeľ Konzervatória Peter Čerman

„Festival prináša kvalitnú klasickú hudbu v netradičných prevedeniach a na netradičných miestach. Do projektu sme vstúpili prvýkrát, pretože v ňom vidíme potenciál pre rozvoj cestovného ruchu. Bratislavský kraj spoznávajú nielen návštevníci z priľahlých regiónov, ale často aj zahraničný turisti, a toto je ďalší spôsob a ďalšie z podujatí, ktorými im spestríme ponuku kultúrneho vyžitia,“ zdôvodnil bratislavský župan Pavol Frešo vstup do projektu.

Oslava klasickej hudby

BSK sa podieľa aj na dramaturgii, ponúka priestory pre predkoncertové skúšky a čo je dôležité pre región, zapája svoje umelecké stredné školy. Okrem toho sa BSK ako spoluorganizátor podieľa aj na cenotvorbe vstupného, čím sa táto kultúrna akcia stáva dostupnejšou.

Viva Musica! je najväčší a najnavštevovanejší medzinárodný festival klasickej hudby na Slovensku. Cieľom je opakovane prinášať kvalitnú klasickú hudbu návštevníkom, ktorí by za bežných okolností koncerty klasickej hudby nenavštívili.

Prečítajte si tiež: Rozhovor so sopranistkou Adrianou Kučerovou nie len o festivale Viva Musica!

Súčasťou festivalu bude aj premiéra Paisiellovej opery Kráľ Teodor v Benátkach, s projektom kompletných etúd pre klavír sa predstaví Philip Glass a skupina Fragile predstaví kultové pesničky kapely Queen. Spojenie dvoch zdanlivo nesúvisiacich svetov – klasickej hudby a najmodernejšej digitálnej techniky predvedie slovenský hudobník Miki Skuta.

Pestrý program

Júlovú sériu koncertov uzavrie divoké flamenco v sprievode symfonického orchestra, španielsky gitarista Carlos Pińana sa predstaví spoločne so španielskym spevákom Augustínom Garnésom, perkusionistom Miguelom Angelom Orengom a tanečnicou Maise Marquez.

V auguste je pripravený exkluzívny recitál svetoznámej slovenskej sopranistky Simony Houda-Šaturovej s výberom árií nemeckého skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta a jeho menej známeho českého rovesníka – Josefa Myslivečka. Svoje hudobné nadanie a svojský štýl predvedú prvýkrát na Slovensku aj štyria bratia – virtuózi Jánoškovci v zoskupení Jánoška Ensemble.

Záverečný koncert festivalu Viva Musica! bude už tradične oslavou opery, na pódiu sa spolu stretnú sopranistka Adriana Kučerová a tenorista Pavol Bršlík. Spoločne uvedú árie a duety z opier talianskych hudobných majstrov v sprievode Symfonického orchestra Viva Musica! pod taktovkou Martina Leginusa, hudobného riaditeľa Štátnej opery v Prahe. Bližšie informácie o programe sú na stránke www.vivamusica.sk.

Prečítajte si tiež: Festival Viva Musica! 2015 ponúkne desať koncertov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM