Adriana Banásová Kultúra

Rozhovor so sopranistkou Adrianou Kučerovou nie len o festivale Viva Musica!

Festival klasickej hudby Viva Musica! vypukne už onedlho. Jednou z jeho protagonistiek bude aj popredná slovenská, celosvetovo uznávaná sopranistka Adriana Kučerová. V krátkosti nám porozprávala, aké je to spievať pod „open air“, či ktoré opery sú jej najbližšie.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor so sopranistkou Adrianou Kučerovou nie len o festivale Viva Musica!
Zdroj: Dnes24.sk

V programe festivalu Viva Musica!, zaznejú vo vašom podaní skladby z pera talianskych autorov. Patrí talianska opera medzi Vašu „srdcovku“?

Samozrejme, myslím si, že budem teraz vravieť za všetkých operných spevákov- talianska opera je nášmu srdcu najbližšia, pretože takmer všetky opery alebo aspoň drvivá väčšina je v talianskom jazyku a tie najväčšie srdcovky Pucciniho alebo Verdiho pochádzajú práve z Talianska. Táto opera má popredné miesto aj u mňa.

Máte nejakú konkrétnu áriu z festivalového programu, ktorú máte najradšej, prípadne ktorá sa Vám najlepšie spieva?

Všetky árie, ktoré na festivale zaznejú sú moje obľúbené, preto si ich aj vyberám. Je ťažko medzi nimi ešte hľadať tú najobľúbenejšiu, myslím, že sa to v tomto prípade ani nedá.

Otvárací koncert festivalu bude open air na Hlavnom námestí. Je pre Vás väčší zážitok spievať pod holým nebom ako v uzavretom priestore divadla? V čom je to iné, možno lepšie/horšie?

Je to lepšie z hľadiska atmosféry, ktorá je na námestí vždy úžasná, je to viac pre ľudí, pre divákov. My speváci si to tiež vždy užívame ale po tej technickej stránke je to náročnejšie lebo akustické podmienky sú bohužiaľ horšie, nie je to pre nás stavané. My operný speváci spievame bez mikrofónov a preto potrebujeme uzavretý priestor, ktorý je na to akusticky prispôsobený. Vonku – open air práve toto znemožňuje, lebo musíme spievať na mikrofóny a už to pre nás nie je komfortné.

Záverečný koncert, na ktorom spoločne s Pavlom Bršlíkom vystúpime nebude open air, ako to malo pôvodne byť, ale bude nakoniec v Redute, takže akustické podmienky tam budú ideálne. Open air bude úvodný koncert festivalu, kde vystúpim s mnohými ďalšími umelcami, na čo sa veľmi teším. Bude to koncert, ktorým si všetci uctíme a pripomenieme našu školu – Konzervatórium, na ktorej sme pár rokov pobudli a naučili sa to základné, čo nás teraz živý a čomu sa venujeme.

Vy ste spoločne s Pavlom Bršlíkom účinkovali na doskách SND v Donizettiho Nápoji lásky, teraz budete znovu spolu spievať 29. augusta. Aká je s pánom Bršlíkom spolupráca?

S Paľom Bršlíkom sme presne s touto istou operou od Donizettiho účinkovali v Mníchove v Bavorskej opere, absolvovali sme spolu aj niekoľko ďalších koncertov. Pre mňa osobne je to jeden z najmilších a najlepších kolegov, akých poznám a veľmi sa teším na našu spoluprácu.

V akej fáze príprav na festival sa momentálne nachádzate?

Skladby samozrejme máme už naštudované, koncert bude zložený zo skladieb, ktoré sme už spievali. Teraz je príprava na koncert v štádiu že ešte „triedime“ a dolaďujeme, ktoré árie a duety na koncerte odznejú.

Prečítajte si aj: Festival Viva Musica! 2015 ponúkne desať koncertov

foto: Adriana Kučerová a Pavol Bršlík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM