Kultúra

Festival Viva Musica! 2015 ponúkne desať koncertov

Viaceré zmeny prinesie 11. ročník festivalu Viva Musica! Organizátori vypočuli priania fanúšikov a organizujú festival, ktorý sa bude konať počas celého leta v centre Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Festival Viva Musica! 2015 ponúkne desať koncertov
Zdroj: TASR

Ponúkne desať koncertov od konca júna až do konca augusta. Koncerty sa tak ako uplynulé roky budú konať v Starej tržnici a na Hlavnom námestí, ale mnohí určite privítajú aj nové priestory určené pre „komornejšie“ a zvukovo náročnejšie koncerty. Tie budú v Redute či v Dóme Sv. Martina.

Festival otvorí v piatok 26. júna na Hlavnom námestí Konzervatórium Bratislava koncertom Viva Konzerva! Ten bude zároveň oslavou 95. výročia založenia Konzervatória v Bratislave, ako aj otváracím koncertom 40. ročníka festivalu Kultúrne leto a hradné slávnosti Bratislava 2015.

Prečítajte si tiež: Festival Kultúrne leto ponúkne v Bratislave až 300 podujatí! Zabaví nás Viva Musica, Hudba na Dunaji, Tango show, či Shakespeare

Konzervatórium v Bratislave vzniklo v roku 1919 a za deväťdesiatpäť rokov svojej existencie odchovalo stovky špičkových slovenských profesionálnych umelcov, ktorí sa presadili nielen doma, ale aj v zahraničí a nezmazateľne sa zapísali do histórie hudobného a divadelného umenia. Sú medzi nimi Ladislav Chudík, Edita Gruberová, Peter Dvorský, Hana Hegerová, Dalibor Jenis, Štefan Kocán, Marian Lapšanský či Robert Roth.

Významné výročie

Viva Musica! festival a Konzervatórium v Bratislave sa preto spojili, aby spoločne oslávili toto významné výročie slávnostným koncertom na Hlavnom námestí. V rámci neho vystúpia viacerí významní operní speváci, inštrumentálni sólisti i herci, ktorí na bratislavskom Konzervatóriu študovali. Sprevádzať ich bude orchester zložený z absolventov, ale aj súčasných študentov školy pod taktovkou dirigentských osobností.

Operné štúdio Slovenského národného divadla uvedie v nedeľu 28. júna na Hlavnom námestí premiéru opery Kráľ Teodor v Benátkach talianskeho operného skladateľa Giovanniho Paisiella. Koncert Philip Glass: The Complete Piano Etudes zaznie 3. júla v Redute, s Violin recitálom sa 10. júla na nádvorí Starej radnice predstaví Dalibor Karvay.

Prekvapivá a originálna dramaturgia

Ojedinelý projekt Fragile Queen Symphony prinesie 17. júla do Aegon arény NTC skupina Fragile, v programe zaznejú najslávnejšie hity legendárnej kapely Queen. Klavirista Miki Skuta s programom The Future Symphony Orchestra vystúpi 24. júla v Nu Spirit Clube.

Temperamentné španielske flamenco v sprievode symfonického orchestra Carlos Pińana: Flamenco Symphony je na programe 31. júla v Starej tržnici. Exkluzívny recitál svetovo uznávanej slovenskej sopranistky Simony Houda-Šaturovej s názvom Decade zaznie 7. augusta v Dóme sv. Martina.

Prečítajte si tiež: V centre mesta nájdete prázdny bilbord aj dočasnú záhradu. Na Laurinskej môžete snívať v „dome duchov“

Slovenské zoskupenie Jánoška Ensemble, ktoré kombinuje klasickú hudbu s ďalšími štýlmi, 14. augusta vystúpi v Starej tržnici. Záverečné operné gala festivalu so špičkovým obsadením s názvom Viva Opera! je na programe v bratislavskej Redute 29. augusta.

Podľa riaditeľa festivalu Mateja Drličku by diváci mali prísť pre dramaturgiu, ktorá je prekvapivá, originálna a kvalitná. „Máme tu veľa jednak zahraničných hviezd, ale aj domácich veľkého významu. Takže umelci a dramaturgia sa, myslím, tento rok podarili. Verím, že každý si príde na svoje. Tých zmien je neúrekom, jednak z jedného týždňa na konci júna sa presúvame na celé leto, takže stávame sa celoletným festivalom, ktorý zatiaľ bude fungovať v režime jeden koncert za týždeň. Pevne veríme, že budúcnosť prinesie väčšiu periodicitu koncertov. Ďalšou zmenou sú priestory, ideme do Reduty, do Dómu sv. Martina, ideme do Národného tenisového centra, ostávame v Starej tržnici, ideme na Hlavné námestie. Tých priestorov bude veľa a niektoré sú aj nové,“ uviedol Drlička.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM