KAW Rôzne Správy

Diviaky veselo behajú pomedzi paneláky. Čo robiť, ak sa ocitnete zoči-voči zvieraťu? + VIDEO

Diviak nie je bojovné zviera a na človeka za normálnych okolností neútočí.

Ilustračný obrázok k článku Diviaky veselo behajú pomedzi paneláky. Čo robiť, ak sa ocitnete zoči-voči zvieraťu? + VIDEO
Zdroj: Facebook

Diviaky sa, podobne ako po iné roky, pohybujú v blízkosti obydlí bratislavských sídlisk. Sociálne siete ponúkajú viacero videí, na ktorých sú zvieratá priamo na chodníku medzi panelákmi či na detskom ihrisku.

Nenechávajte zvyšky jedla pri lese

Samospráva Karlovej Vsi už požiadala štátne i mestské lesy o riešenie zvýšeného výskytu diviačej zveri v katastri mestskej časti. Lesníci budú situáciu riešiť individuálne odstrelom. Mestská časť zároveň požiadala obyvateľov, aby v okrajových častiach sídlisk, v dotyku s lesnými porastmi, nenechávali zvyšky potravy.

„Stretávame sa aj s prípadmi, že niektorí obyvatelia aj priamo prikrmujú lesnú zver, čo problém ešte zväčšuje,“ informoval Bratislava24.sk hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.

Mestská časť Bratislava-Karlova Ves však nemá v kompetencii reguláciu populácie diviakov. „Podnety odstupujeme vlastníkom resp. správcom lesných porastov, ktorými sú v prípade Devínskej Kobyly Lesy SR a v prípade Sitiny Mestské lesy Bratislava. Tie situáciu riešia mimoriadnymi odstrelmi diviačej zveri,“ vysvetľuje Heldes.

Zoči-voči diviakovi

Obyvatelia Karlovej Vsi na sociálnej sieti zdieľajú fotografie, na ktorých sa diviaky prechádzajú pomedzi domy, dokonca behajú aj po detskom ihrisku. Stretnutie s diviakom nemusí dopadnúť zle, je však potrebné dodržať isté pravidlá.

„Ak dôjde k stretu nie je dôvod k panike alebo zvýšeným obavám. Diviaky tu žijú spolu s nami dlhodobo, les je pre nich prirodzeným životným prostredím. Tak ako sa naše obydlia približujú k lesu, tak sa obyvatelia lesa približujú k nám, vrátane diviakov,“ vysvetľuje Heldes.

Diviaky sú inteligentné živočíchy, väčšinou nemajú negatívnu skúsenosť s ľuďmi, preto nemajú dôvod báť sa nás. Preto aj často vstupujú do sídlisk. Diviak však nie je bojovné zviera a na človeka za normálnych okolností neútočí.

„Ak sa človek stretne s diviakom, je potrebné nerobiť prudké pohyby, nekričať, neutekať. V prípade, že k stretu príde na otvorenom priestranstve, nemalo by dôjsť k žiadnemu útoku. Ak sa človek stretne s diviakom vo svojej ohradenej záhrade, dôležité je zachovať pokoj a diviakovi nechať voľný únikový východ, zvyčajne dieru v plote, ktorou vošiel,“ radí Heldes.

Ak by ste mali pocit, že diviak niekoho vážne ohrozil, kontaktujte mestskú políciu a tiež podnik Mestské lesy v Bratislave.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM