KAW Rôzne

Divočina v meste alebo mesto v divočine? Vodič na sídlisku sotva ubrzdil pred srnou! + VIDEO

Zvieratá vyháňa medzi ľudské obydlia najmä fakt, že devastujeme prírodu, v ktorej žijú.

Ilustračný obrázok k článku Divočina v meste alebo mesto v divočine? Vodič na sídlisku sotva ubrzdil pred srnou! + VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

V dnešnej dobe už nie je nijakým unikátom vidieť srnky, daniele či diviaky pásť sa na lúkach medzi panelákmi. Najnovšie video, ktoré sa objavilo na sociálnej sieti, zachytáva, ako šofér v Rači ledva ubrzil na ceste, cez ktorú priamo popred paneláky bežali srny.

Devastujeme prírodu

Zvieratá vyháňa medzi ľudské obydlia najmä fakt, že devastujeme prírodu, v ktorej žijú. „Každý druh lesného zvieraťa má špecifické nároky na priestor a potravu a každý má svoje špecifické schémy správania. Mnohé divo žijúce zvieratá našli v meste vhodný zdroj potravy aj vhodné prostredie na život,“ povedal Bratislava24.sk zoológ a riaditeľ Prírodovedného múzea SNM Ján Kautman.

„Mnohým druhom sme ich prirodzené prostredie natoľko zdevastovali, že boli prinútené hľadať existenciu v blízkosti človeka, kde paradoxne môžu byť lepšie podmienky pre život ako v ich pôvodnom, ale už zničenom, prirodzenom prostredí,“ pokračuje Kautman.

Strácajú plachosť

Ďalším faktorom, kvôli ktorému sa zvieratá približujú, je postupná strata ich plachosti. V lesoch, kde prirodzene žijú a v ich blízkosti, sa totiž veľmi často stretávajú s ľuďmi. „Zvieratá si na nich už zvykli a stratili prirodzenú plachosť. Napríklad na Železnej studničke sa niekedy pohybuje viac ľudí ako na korze v centre mesta,“ dodáva zoológ.

Zatúlané aj vystrašené dopravou

Zvieratá prichádzajú k ľudským obydliam najmä v zime. Deje sa tak v Rači, v Karlovej Vsi, Dúbravke aj v Petržalke. „Srna a daniel môžu žiť na okrajoch, prípadne vo zvyškoch lesov. V zime často hľadajú potravu bližšie k civilizácii, ale môžu byť aj náhodne zatúlané alebo zahnané autodopravou do rušnejších častí mesta,“ vysvetľuje Kautman.

Preto aj medzi panelákmi musia byť vodiči v strehu, aby sa vyhli nebezpečnej zrážke so zverou.

Príkladom je aj video Tomáša Petáka z Rače:

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM