Alexandra Húsková Samospráva

Čo si myslíte vy - je Petržalka zelenšia?

Samospráva Petržalky investuje nemalé prostriedky na zazelenanie sa panelákového sídliska. Zámerom je, aby bola Petržalka zelená, útulná a čistá. Ku skrášleniu patrí aj postupné obnovovanie rozária v Sade J.Kráľa.

Ilustračný obrázok k článku Čo si myslíte vy - je Petržalka zelenšia?
Zdroj: TASR

„Starostlivosť o zeleň v minuloročnom rozpočte tvorila výdavky prevyšujúce 1,8 milióna eur, preto, lebo chceme aby Petržalka bola zelená, útulná a čistá,“ informoval prednosta miestneho úradu MČ Petržalky Miroslav Štefánik.

Petržalka v období 2008–2014 preinvestovala na výsadbe stromov 171 634 eur. Takmer 70 000 eurami podporila samospráva rekonštrukcie 63 predzáhradiek a štyroch vnútroblokov, kde sa investovalo do výsadby a trávnikov.

V ostatnom období mestská časť vybudovala dve oddychové zóny a to Ovsištské námestie a Vlastenecké námestie. Na ich ploche bolo celkovo vysadených takmer 3 000 kríkov a 50 odrastených stromov, uviedla Michaela Platznerová, hovorkyňa MČ Petržalka.

Nový park v Petržalke: Takto aktuálne vyzerá zrekonštruované Námestie hraničiarov

Obnova rozária v Sade Janka Kráľa

Samostatnou „kapitolou“ je obnovenie rozária a výsadba trvalkových záhonov v Sade Janka Kráľa. Na ploche 450 m2 bolo na štyroch záhonoch najskôr vysadených 1 426 ks ruží rôznych farieb. K nim v tomto roku pribudlo ďalších 738 ks na troch ďalších záhonoch.

Minuloročné znovuobnovenie a tohtoročné rozšírenie rozária bolo financované čiastkou 20 678 eur. Okrem rozária boli v tomto roku realizované trvalkové záhony. Na ploche 224 m2 bolo vysadených 1 392 ks kvitnúcich trvaliek. Výsadba bola financovaná čiastkou 3 714 eur.

V Petržalke sa postupne udomácnilo organizovanie verejných brigád zameraných na čistenie Chorvátskeho ramena, okolia Veľkého Draždiaka a iných verejných lokalít.

Rozvoj environmentálnej infraštruktúry bude jedným z pilierov pripravovaného Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Petržalky. Dokumentu, ktorý definuje aktivity pre rozvoj „zelenej Petržalky“, zároveň popíše aj spôsoby získania zdrojov ako ďalšieho predpokladu pre dosiahnutie cieľov.

Prečítajte si viac:

Čo čaká obyvateľov Petržalky? Športová hala, rezidenčné parkovanie, či sociálny taxík. Poslanci schválili priority

V Petržalke má vyrásť najväčší rodinný park na Slovensku

Viete, koľko platí Petržalka za starostlivosť o zeleň? Nie je to veru málo

V Petržalke zaznelo „áno“ 860-krát. Zaľúbenci sa berú napríklad aj v Sade Janka Kráľa

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM