Alexandra Húsková Samospráva

Čo čaká obyvateľov Petržalky? Športová hala, rezidenčné parkovanie, či sociálny taxík. Poslanci schválili priority

Na rokovaní petržalského zastupiteľtva sa poslanci dohodli na hlavných cieľoch smerovania mestskej časti. Je to rámcový plán na obdobie 2015-2018 a obsahuje najmä plány na vylepšenie kvality života obyvateľov Petržalky.

Ilustračný obrázok k článku Čo čaká obyvateľov Petržalky? Športová hala, rezidenčné parkovanie, či sociálny taxík. Poslanci schválili priority
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Dôležitým bodom rokovania bolo schválenie prioritných cieľov mestskej časti na roky 2015 – 2018. Materiál predložil zástupca starostu Ján Bučan a cieľom je predstaviť rámcový plán pre činnosť a aktivity mestskej časti na najbližšie tri roky.

Predkladané znenie priorít je výsledkom dohody všetkých poslaneckých klubov. Tento fakt vyzdvihli viacerí poslanci priamo v diskusii. Je to otvorený dokument, ktorý môže byť dopĺňaný aj v priebehu celého volebného obdobia.

Čo všetko sa pripravuje pre Petržalčanov?

V oblasti školstva je na pláne zvyšovanie kapacity materských škôl, upravenie školských dvorov a telocviční, rekonštrukcie kuchýň a jedálni v školách. Mestská časť plánuje aj vybudovanie nových predškolských zariadení, detských jaslí a vytvorenie triedy v MŠ pre zdravotne oslabené deti.

V oblasti športu a oddychu čaká na obyvateľov Petržalky nová viacúčelová športová hala, ktorú plánuje MČ vybudovať v spolupráci s mestom a súkromnými investormi. Mala by sa spustiť prevádzka plavárne, nový skateboardový bazén a plánujú sa aj obnovy detských ihrísk a dopĺňanie cvičebných prvkov.

Petržalka plánuje podporiť vznik denného stacionára pre seniorov, ako aj pre deti so ZŤP. Rovnako je na pláne zriadenie sociálneho taxíka a modernizácia zariadenia v senior kluboch.

Problémy s parkovaním by malo vyriešiť zavedenie modelu „rezidenčného parkovania“, ako aj podpora budovania zelených parkovísk – za finančnej spoluúčasti domových samospráv. Plánujú sa aj rekonštrukcie chodníkov a vybudovanie cyklotrás. Obec plánuje pokračovať v oprave pochôdzkových terás, schodísk a realizovať bezbariérové riešenia.

V problematike hazardných hier plánuje obec spolupracovať s mestom na opatrení na obmedzenie, resp. zákaze prevádzkovania vybraných hazardných hier na území mesta a mestských častí. Viac o herniach v Bratislave si prečítajte tu.

V oblasti územného rozvoja chce zase samospráva pre vybrané územia zabezpečiť územné plány zón a v stabilizovanom území pripustiť len nadstavby či dostavby. Nové stavby by mali byť povolené len v prípade, že pôjde o zvýšenie prevádzkovej kvality danej lokality.

V spolupráci s hlavným mestom si obec kladie za prioritu zabezpečiť, aby bol v Územnom pláne z verejnopros­pešných stavieb čo najrýchlejšie vyradený ropovod.

Čo sa týka oblasti životného prostredia – obec chce vybudovať aleje a kvetinové záhony, podporovať sídliskové predzáhradky, či zriadiť viac výbehov pre psov.

Mestská časť plánuje pracovať na novom prvku zapojenia verejnosti do grantového systému. Jedným z cieľov je vypracovanie opatrenia na motiváciu obyvateľov, aby si v Petržalke nahlásili trvalý pobyt.

V oblasti bezpečnosti sa chystá osvetlenie zrevitalizovaných námestí a verejných plôch a rozšírenie kamerového systému.

Čo je nové v Petržalke sa dozviete aj tu : Nový park v Petržalke:Takto aktuálne vyzerá zrekonštruované Námestie hraničiarov

Viac o plánovanej električke sa dozviete tu : OBRAZOM:Takto pokračuje prvá časť výstavby električkovej trate na petržalskej strane

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM