Tomáš Stupavský Samospráva

Viete, koľko platí Petržalka za starostlivosť o zeleň? Nie je to veru málo

Starostlivosť o zeleň na verejných priestranstvách, vo vnútroblokoch a v predzáhradkách bytových domov či výsadba odrastených stromov stála vlani bratislavskú Petržalku viac ako 1,8 milióna eur. Mestská časť má na túto činnosť pre rok 2015 vyčlenenú rovnakú sumu peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Viete, koľko platí Petržalka za starostlivosť o zeleň? Nie je to veru málo
Zdroj: TASR

„Okrem bežnej údržby a starostlivosti o zeleň sa teda počíta aj so skrášľovaním predzáhradiek prostredníctvom takzvaného Konta zelene. Rovnako sú v priebehu roka, podľa klimatických podmienok, vysádzané odrastené stromy,“ informovala Michaela Platznerová z Miestneho úradu v Petržalke.

Súčasťou týchto činností je aj prevádzka rozária, ktoré po dlhých rokoch vlani mestská časť obnovila. Rozárium sa nachádza v Sade Janka Kráľa a tvorí ho sedem záhonov. „Na štyri z nich bolo v prvej fáze minulý rok vysadených 1500 ruží. Použitých bolo až 11 rôznych kultivátorov vysokých od 60 do 80 cm, ktoré vyberali odborníci na ruže,“ priblížila Zuzana Juhásová, vedúca oddelenia životného prostredia na Miestnom úrade v Petržalke.

Na ploche 450 m2 môžu návštevníci sadu obdivovať farebné spektrum červených, žltých, ružových, oranžových a bielych ruží. Tohtoročnú jar bolo rozárium rozšírené o ďalších 738 kusov ruží na troch ďalších záhonoch. „Aj tieto ruže sú typické bohatým kvitnutím, odolnosťou voči chorobám a mrazuvzdornosťou,“ podotkla Juhásová.

Petržalka v súčasnosti realizuje tretiu kosbu verejnej zelene. Ide o sídliskovú zeleň s výmerou približne 140 hektárov. Zároveň sa vykonáva druhá kosba pozemkov v zábere Nosného systému MHD od Bosákovej až po Janíkov dvor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM