Samospráva

V Petržalke zaznelo „áno“ 860-krát. Zaľúbenci sa berú napríklad aj v Sade Janka Kráľa

V Petržalke sa to hemží sobášmi. Aspoň to napovedajú počty sobášov za ostatné obdobie. Svoje „ÁNO“ si za ostatné tri roky v najväčšej mestskej časti na Slovensku povedalo 860 novomanželských párov.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke zaznelo „áno“ 860-krát. Zaľúbenci sa berú napríklad aj v Sade Janka Kráľa
Zdroj: TASR

Niektoré sa sobášili v obradnej sieni, iné v kostole a ďalšie napríklad v Sade Janka Kráľa, prípadne v areáli lodenice.

V roku 2013 sa v Petržalke zosobášilo 260 párov z toho 52 sobášov bolo cirkevných. Minulý rok si svoje áno povedalo 299 snúbencov, z toho cirkevných obradov bolo o desať viac. Celkovo 29 párov sa zosobášilo mimo obradnej siene, snúbenci si vybrali napríklad Sad Janka Kráľa, rôzne reštaurácie alebo areál lodenice.

Za prvý polrok 2015 petržalsky miestny úrad asistoval pri významnom celoživotnom rozhodnutí 132 párom, pričom 22 z nich si zvolilo obrad v kostole. Podľa starostu Petržalky Vladimíra Bajana „nie je dôležité, kde si zaľúbenci povedia svoje áno na spoločnú cestu životom, ale aby ich manželstvo napĺňalo a životom viedla vzájomná úcta a láska.“

Manželstvo sa uzatvára buď súhlasným vyhlásením snúbencov pred matričným úradom, alebo pred orgánom cirkvi registrovanej na Slovensku. Manželstvo sa môže uzavrieť aj mimo trvalého pobytu snúbencov, ale musia si vybaviť delegovanie sobáša a uhradiť správny poplatok 2 × 16,50 eur.

Prečítajte si tiež: Viete, koľko platí Petržalka za starostlivosť o zeleň? Nie je to veru málo

Petržalčania na matričnom úrade, ktorý sídli v budove Technopolu na 3. poschodí si vybavia formality, vypíšu tlačivo – žiadosť o uzavretie manželstva, podpíšu predpísané tlačivá, preverí sa, či sú dodržané všetky podmienky podľa zákona, aby mohol byť sobáš uzavretý.

Tí, ktorí chcú uzavrieť cirkevný sobáš v Petržalke, zoberú uvedené doklady so sebou a predložia ich svojej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, ktorá ich bude sobášiť. Snúbenci, ktorí majú záujem o civilný sobáš, si na matrike dohodnú čas aj miesto svadby.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM