Správy Samospráva

Bratislavu špatí mnoho starých ZÁBRADLÍ: Nahradiť by ich mohla ZELEŇ

V Bratislave je viac zábradlí, ako je nutné. Dajú sa nahradiť krajšou alternatívou.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavu špatí mnoho starých ZÁBRADLÍ: Nahradiť by ich mohla ZELEŇ
Zdroj: MIB

V Bratislave sú nadbytočné zábradlia, ktoré znižujú komfort chodcov či kvalitu verejného priestoru. Alternatívou môže byť zeleň alebo napríklad kvetináče. Metropolitný inštitút Bratislava (MIB) preto pripravil k zábradliam určité pravidlá. Slúžiť majú najmä hlavnému mestu a bratislavským mestským častiam. TASR o tom z inštitútu informovala Annamária Krchňavá.

Kvetináče a živé ploty

Účinnou bariérou sú tiež veľké kvetináče alebo živé ploty, ktoré sú oproti zábradliu nielen estetickejšie, ale pozitívne ovplyvňujú aj lokálnu mikroklímu,“ uviedol riaditeľ Sekcie verejných priestorov z MIB Roman Žitňanský. Podotkol, že zábradlie ako ochranný prvok pre peších je žiadúce umiestňovať iba vtedy, ak ochranu nie je možné zaistiť inak.

MIB preto pripravil koncepčné pravidlá, aby sa zo zábradlia stal funkčný a estetický prvok vo verejnom priestore. „Zábradlie by malo vždy zapadať do svojho okolia a byť čo najviac materiálovo, farebne a dizajnovo zladené s ostatnými prvkami vo verejnom priestore,“ doplnila Krchňavá.

Len jeden typ zábradlia

Zároveň v rámci jedného uceleného úseku verejného priestoru by malo mesto používať len jeden typ zábradlia. „Na zábradlia v správe mesta už nebude možné umiestňovať reklamu, ktorá často prispievala k škodlivému vizuálnemu smogu,“ podotkla.

Zábradlie by podľa nej nemalo byť dominantným prvkom v priestore. „Dôležitou zásadou pri navrhovaní zábradlia tiež je, aby nesťažovalo výhľad na prichádzajúce vozidlá osobám malého vzrastu či ľuďom na invalidnom vozíku,“ priblížila.

Dôležitá bariéra

Spresnila, že princípy a štandardy osádzania zábradlí majú slúžiť bratislavskému magistrátu a bratislavským mestským častiam ako základný podklad pri navrhovaní a tvorbe projektov verejných priestorov. Tiež môžu slúžiť ako podklad a návod pre súkromných investorov.

Podľa Krchňavej dopravno-bezpečnostné zábradlia fungujú ako bariéra v prípadoch, keď by človek mohol vojsť z nepozornosti pod kolesá autá, do jazdnej dráhy cyklistu či električky, alebo mu hrozí pád z výšky. Zároveň pomáhajú usmerňovať pohyb chodcov.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: MIB
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM