Rôzne Správy

V Bratislave opäť PADLI k zemi krásne stromy: Ľudia sú pobúrení, bol VÝRUB povolený? +VIDEO

Mestská spoločnosť BVS odmieta tvrdenia, že šlo o nelegálny výrub. O súhlasné stanovisko k výrubu stromov požiadala podľa vlastných vyjadrení okresný úrad.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave opäť PADLI k zemi krásne stromy: Ľudia sú pobúrení, bol VÝRUB povolený? +VIDEO
Zdroj: facebook.com/OZ Hrad - Slavín

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) začína s rekonštrukciou vodojemu Baránok na ulici Francúzskych partizánov, v tesnej blízkosti Horského parku v bratislavskom Starom Meste. V tejto súvislosti musela vyrúbať viac ako 20 stromov v ohradenom areáli vodojemu. To sa však nepáči občianskemu združeniu (OZ) Hrad Slavín, ktoré podalo trestné oznámenie za nelegálny výrub. BVS vyjadrenia o nelegálnosti výrubu odmieta.

Stromy prekážali

Išlo o stromy, ktoré prekážali pri rekonštrukcii infraštruktúry. Viaceré z týchto drevín boli v zlom stave a predstavovali ohrozenie pre zamestnancov BVS pohybujúcich sa po areáli vodojemu,“ konštatuje BVS na sociálnej sieti.

Mestská spoločnosť odmieta tvrdenia, že šlo o nelegálny výrub. O súhlasné stanovisko k výrubu stromov požiadala podľa vlastných vyjadrení okresný úrad, ktorý je vecne príslušným špecializovaným stavebným úradom pre vodné stavby. Pripomína zároveň, že výrub bolo potrebné v zmysle získaného stanoviska zrealizovať pred začiatkom vegetačného obdobia a aj pred termínom začiatku hniezdenia vtákov.

Neinformovali verejnosť

BVS pristúpila k samotnému výrubu stromov, o čom, žiaľ, v dostatočnom predstihu neinformovala verejnosť, za čo sa ospravedlňujeme,“ poznamenala. Ubezpečila, že urobí všetko pre to, aby sa podobná situácia v budúcnosti nezopakovala. Pripomína, že sama dlhodobo upozorňuje na význam zachytávania vody v prírode a zapája sa do viacerých projektov.

Staré Mesto neinformovali

Konanie spoločnosti sa však nepáčilo OZ Hrad Slavín. „Podali sme trestné oznámenie za nelegálny výrub v štvrtom ochrannom pásme vodární na ulici Francúzskych partizánov v tesnej blízkosti Horského parku,“ informuje združenie na sociálnej sieti.

Starosta Starého Mesta Matej Vagač v tejto súvislosti poznamenal, že síce o výrube mestská časť informovaná nebola a ani nevydala žiadne povolenie na výrub, ale počas preverovania podnetu občanov zistila, že spoločnosť na výrub stromov povolenie mala.

Doložila stanovisko Okresného úradu Bratislava o tzv. výnimke podľa zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách,“ uviedol Vagač. Legálnosť potvrdil aj člen Dozornej rady BVS a bratislavský mestský poslanec Martin Vlačiky. Na mieste bola aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Tri vodojemy

Tri vodojemy vedľa seba boli podľa BVS postupne budované od 20. rokov minulého storočia (najstarší je v prevádzke od roku 1921). Pre zlý technický stav je jedna z jeho komôr už viac rokov úplne odstavená a aj zvyšné objekty si bezodkladne vyžadujú rekonštrukciu. A to aj vzhľadom na skutočnosť, že pre zlý technický stav je problém udržať kvalitu dodávanej pitnej vody. Celková výška investície presiahne podľa BVS dva milióny eur.

Zdroj: facebook.com/OZ Hrad - Slavín

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM