Rôzne Správy

Bratislavské NAJ: Viete, ktorý kostol v meste postavili najrýchlejšie?

Kostol Povýšenia svätého Kríža nájdete v tesnej blízkosti Petržalského korza. Obyvateľom pravého brehu Dunaja na jeho stavbu prispel podnikateľ Tomáš Baťa.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Viete, ktorý kostol v meste postavili najrýchlejšie?
4
Galéria

Kostol Povýšenia sv. Kríža postavili v roku 1932. Napriek tomu, že v Petržalke stojí už 85 rokov, pôsobí elegantne a architektonicky dokonalo.

Pomohol Baťa

Pri terajšej Viedenskej ceste stál do roku 1932 kostol Kostol sv. Jána zo 17. storočia, ktorý musel ustúpiť rozširovaniu komunikácie. Po jeho zbúraní veriaci potrebovali náhradu. Keďže našetrených peňazí bolo málo, obrátili sa so žiadosťou o pomoc na spoločnosť Baťa.

Úspešný podnikateľ Tomáš Baťa na kostol prispel výraznou sumou.

Jeho spoločnosť dokonca prišla aj s vlastným projektom podľa návrhu zlínskeho architekta Vladimíra Karfíka, ktorý v Bratislave postavil známu budovu Veľkého Baťu a projektoval aj Chemicko-technologickú fakulta VŠT na Kollárovom námestí, Vysokú školu škola ekonomickú a Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského.

Postavený za 3 mesiace

Návrh nového svätostánku bol spracovaný v roku 1930, samotná výstavba prebiehala v rokoch 1931 až 1932 pod vedením zlínskeho staviteľa Arnošta Sehnala. Stavba kostola, ktorý je vydarenou ukážkou funkcionalistického architektonického štýlu, trvala iba tri a pol mesiaca.

Kostol bol postavený z prefabrikovaných dielov, ktoré sa používali pri výstavbe Baťových tovární.

Nosnou konštrukciou objektu je skeletová sústava zo železobetónu. Pri stavbe uplatnili technológiu odnímateľného oceľového debnenia. Takáto výstavba bola veľmi efektívna z časového aj finančného hľadiska.

Nad oltárom kostola aj v súčasnosti dominuje drevený kríž od bratislavského sochára Alojza Rigeleho s výnimočnou, expresionisticky stvárnenou sochou ukrižovaného Krista. Súčasťou pozemku v okolí kostola je záhrada a dvojpodlažná budova fary.

Kostol Povýšenia svätého Kríža
4
Galéria

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM