Aktualizované KAW Rôzne Správy

Bratislavský kraj je opäť pod snehom: Hoci sú na cestách sypače, autá majú problémy

Sneženie v Bratislave pomaly ustane a bude sa presúvať smerom na východ Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský kraj je opäť pod snehom: Hoci sú na cestách sypače, autá majú problémy
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Bratislava sa dnes zobudila do bieleho rána. Na západe začalo snežiť v noci a do rána stihlo napadnúť od 1 do 5 cm. Cesty priamo v meste sú odhrnuté a jazdí sa bez väčších problémov. Nie všade v Bratislavskom kraji je však situácia rovnaká.

Problémy na cestách

Napríklad na úseku D4 Bratislava-juh – Bratislava-Ivanka pri Dunaji je na vozovke miestami čerstvý sneh v hrúbke 1 cm. Ako uvádza portál imeteo, pod snehom sú aj cesty I., II. a III. triedy, najmä v severnej polovici západného Slovenska.

Najvyššia vrstva snehu pokryla okolie Malých Karpát. Tam sú aj najväčšie problémy na cestách. „Napríklad za Modrou smerom do Budmeríc zapadol kamión. V oblasti sú totiž neupravené cesty,“ informuje imeteo.

Bratislavská polícia tiež apeluje na vodičov, aby jazdili opatrne. Poukazuje na to, že v Bratislavskom kraji od polnoci utorňajšieho dňa došlo už k dvom dopravným nehodám a k 11 škodovým udalostiam. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Bude ďalej snežiť?

Sneženie v Bratislave pomaly ustane a bude sa presúvať smerom na východ Slovenska. „Dnešné (16. 2.) počasie je pod vplyvom teplého frontu, ktorý postupuje cez naše územie smerom na východ a práve tento teplý front k nám prináša zrážky,“ dopĺňa portál imeteo.

Ľadová škrupina

Zajtra (17. 2.) však bude pršať mrznúci dážď, nakoľko teploty by sa zajtra ráno mali na západe pohybovať od 0 do –4 °C.

„Prvé zrážky sa dostanú nad naše územie zajtra okolo 5.00 hod. Postupne by sa cez celé západné Slovensko malo presúvať zrážkové pole, ktoré bude prinášať zrážky až do zajtrajšieho poludnia. Keďže sa teda vo výškach bude nachádzať teplý vzduch, tak budú v kvapalnom skupenstve, no pri zemi bude chladno a to až pod bodom mrazu, takže kvapalné zrážky budú na zemskom povrchu namŕzať a vytvárať tak nebezpečnú ľadovú škrupinu,“ upozorňuje imeteo.

Ľad tak pokryje nielen cesty, ale aj stromy, či elektrické vedenia. Tie môžu pod ťarchou ľadu padať.

Nebezpečná situácia by mala na západnom Slovensku trvať približne do zajtrajšieho obeda. Potom začne od západu výrazne otepľovať, popoludní až na +10 °C.

❄️V ZIME JE VIAC DOPRAVNÝCH NEHÔD....🛑 ☝️PRIPOMÍNAME VODIČOM, ČO TREBA MAŤ NA PAMÄTI☝️ ☃️V tomto počasí sa neoplatí...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Tuesday, February 16, 2021

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM