Rôzne

Ako sa bunker nad Klepáčom postupne predieral na svetlo sveta?

Bunker nad Klepáčom bol dlhú dobu pred našimi zrakmi skrytý pod nánosmi zemi. Teraz vyzerá ako z čias prvej svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa bunker nad Klepáčom postupne predieral na svetlo sveta?
14
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre

Na území Bratislavy sa nachádza množstvo bunkrov a kaverien, ktoré majú už aj cez sto rokov. Väčšinu z nich ale neuvidíte len tak. Po prvej svetovej vojne totiž množstvo bunkrov zasypali zemou. Vďaka nadšencom a aktivistom z občianskeho združenia Bunkre sa, našťastie, niektoré z nich darí obnovovať. Patrí medzi ne aj bunker nad Klepáčom.

Obnovený bunker

Bunker nad Klepáčom leží neďaleko Partizánskej lúky na Železnej studničke. Členovia OZ Bunkre ho objavili na jar minulého roka. Pri obnove bunkra pomohla združeniu aj mestská časť Nové Mesto, ktorá im poskytla dotáciu na jeho revitalizáciu.

Mesiace driny sú momentálne badať na prvý pohľad. Možno by ste ani neverili, že ešte pred dvoma rokmi bol celý bunker ukrytý pod úrovňou zeme. Bunker dostal počas leta úplne nový vchod s drevenou podlahou a pribudli aj komíny a taktiež zábradlie na schodisku. Dobrovoľníkov z OZ Bunkre však čaká ešte množstvo práce na skrášľovaní interiéru.

Pre verejnosť zatiaľ bunker nie je oficiálne otvorený, ale ak by ste pri prechádzke natrafili na niekoho zo združenia, určite vás priestorom rád prevedie. "Nájdete nás tam väčšinou v piatok, ale nie je to pravidlom. Najistejšie je napísať nám na našu facebookovú stránku, kde sa môžeme dohodnúť,“ informuje člen OZ Lukáš Vladovič.

Bunker nad Klepáčom
14
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM