Rôzne

Bunker nad Klepáčom láka do svojich útrob vylepšeným vchodom

Pred rokom sa bunker z prvej svetovej vojny len predieral na svetlo sveta. Dnes už vyzerá skoro tak, ako keď bol postavený.

Ilustračný obrázok k článku Bunker nad Klepáčom láka do svojich útrob vylepšeným vchodom
6
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre

Bunker nad Klepáčom na Železnej studničke bol roky ukrytý pod nánosmi pôdy. Objavili ho aktivisti z občianskeho združenia Bunkre na jar minulého roka. Po mesiacoch driny sú výsledky badať na prvý pohľad.

Novinky v bunkri

Jednou z posledných zmien, ktorou sa môžu dobrovoľníci pochváliť, je vynovený vchod do bunkra. „Z dôvodu problémov so zatápaním objektu sme museli urobiť odvodňovaciu jamu – trativod a pre bezpečnosť návštevníkov sme vybudovali aj prístupový zákop vrátane podlahovej časti, ktorá je drevená a oštrená ochranným náterom,“ Bratislava24.sk informoval Lukáš Vladovič z OZ Bunkre. Taktiež zvonku pribudli aj komíny, ktorými bol objekt pôvodne vybavený, keďže sa v ňom kúrilo v pieckach.

Práce však ešte ani zďaleka neskončili. „Chystáme sa vybudovať zábradlie na schodisku ku dverám. Potom nás ešte čaká veľa práce na skrášľovaní interiéru, napríklad ošetrenie stropných prekladov proti korózii či vybudovanie poličiek a výstavných plôch,“ prezradil Vladovič.

Nazrite do tajomných útrob

Bunker zatiaľ nie je oficiálne otvorený pre verejnosť, ale ak natrafíte na niekoho z aktivistov, tí vás tajomným priestorom vždy radi prevedú. „Nájdete nás tam väčšinou v piatok, ale nie je to pravidlom. Najistejšie je napísať nám na našu facebookovú stránku, kde sa môžeme dohodnúť,“ doplnil člen OZ Bunkre.

Masovejšia akcia pre historických nadšencov sa v blízkej dobe zatiaľ neplánuje. Členovia OZ by však chceli v bunkri nad Klepáčom zorganizovať slávnostné otvorenie ku dňu výročia ukončenia prvej svetovej vojny. „O tento termín bude ale súťažiť s ďalším našim objektom – Kavernou DK3 v Dúbravke, ktorú tiež už čoskoro čaká oficiálne otvorenie,“ dodal na záver Lukáš Vladovič.

Bunker nad Klepáčom
6
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM