Rôzne Správy

OBRAZOM: Nahliadnite do útrob novootvorenej kaverny v Dúbravke

Počas víkendu sprístupnili v dúbravských lesoch už tretiu delostreleckú kavernu z čias 1. svetovej vojny. Pozrite sa s nami, ako to vo vnútri vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Nahliadnite do útrob novootvorenej kaverny v Dúbravke
11
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre

Tri roky prác sa nakoniec vyplatili. Po tom, čo členovia občianskeho združenia Bunkre vynosili z vnútra kaverny vyše 1 200 fúrikov bridlicového kameňa, ktorý sa zrútil zo stropu, sa ju konečne podarilo sprístupniť pre verejnosť.

Múzeum pod zemou

Slávnostné otvorenie tretej delostreleckej kaverny v lesoch nad Brižitskou ulicou sa konalo v sobotu 9. septembra aj za účasti starostu Dúbravky Martina Zaťoviča a početnej skupiny zvedavcov.

Pre verejnosť bola pripravená prehliadka kaverny s výkladom. Pod zemou bolo zriadené provizórne múzeum, kde mohli návštevníci obdivovať viacero historických fotografií a obdivovať artefakty z vojnových čias.

Unikátna kaverna

O.Z. Bunkre vzniklo v roku 2010 v Dúbravke. Jeho členovia bunkre nielen hľadajú, ale aj obnovujú a sprístupňujú verejnosti. Ako jediní na Slovensku sa venujú kavernám.

„Ako mestská časť podporujeme a vítame tieto občianske aktivity. Dozvedel som sa, že teraz sprístupnená kaverna je akýmsi unikátom,“ povedal starosta Dúbravky Martin Zaťovič. „Je najhlbšie pod zemou zo všetkých kaverien v Bratislave, má dva komíny a dobové nápisy na stenách, ktoré vyryli vojaci.“

Kaverna je vojenským bunkrom z prvej svetovej vojny. Je iná ako bunker z druhej svetovej, pripomína skôr pivničku ako vojenský úkryt, ktorým v skutočnosti bola.

Dúbravská vojenská kaverna bude pre verejnosť otvorená len v niektoré soboty. Ak si ju chcete zblízka prezrieť, musíte sa dopredu nahlásiť na mail: bunkre@bunkre.info.

Slávnostné otvorenie Dúbravskej kaverny č.3
11
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM