Rôzne Samospráva

Aká bude nová podoba štvrte okolo Panenskej? Staré Mesto predstaví výsledky

Panenskú ulicu a jej okolie čaká v blízkej dobe zmena vzhľadu. Ak ste zvedaví, ako by mohlo toto územie vyzerať, príďte dnes na verejné stretnutie do Goetheho inštitútu.

Ilustračný obrázok k článku Aká bude nová podoba štvrte okolo Panenskej? Staré Mesto predstaví výsledky
4
Galéria

Územie okolo Panenskej ulice v Starom Meste by sa mohlo onedlho zmeniť na príjemnejšie miesto pre jeho obyvateľov a návštevníkov. Miestna samospráva totiž plánuje obnovu tejto štvrte. Spolu s občianskym združením Punkt zapojili do procesu plánovania aj verejnosť a výsledok ich snaženia sa dozvieme už dnes.

Diskusie s obyvateľmi

V rámci procesu sa už uskutočnilo stretnutie s obyvateľmi, ktorí diskutovali o problémoch a potenciále susedstva. Organizátori usporiadali aj komentovanú prechádzku po okolí či okrúhly stôl s odborníkmi. Podnety zbierali aj cez dotazníkový prieskum, do ktorého sa zapojilo viac ako 340 obyvateľov a užívateľov Panenskej a okolia.

Riešené územie zahŕňa ulice Panenská, Podjavorinskej, Zochova, Kozia, Štetinova, Lycejná a Konventná.

„Podľa prieskumov majú obyvatelia túto oblasť radi, vnímajú ju ako jednu z posledných miest, kde ešte možno nájsť nielen starú Bratislavu, ale aj susedov,“ povedala Milota Sidorová, ktorá vypracovala metodiku procesu zapojenia verejnosti do plánovania.

Ľudia vnímajú toto územie ako prestížne miesto na dobrý život, miesto kde je aktívny pouličný život. Podľa výsledkov mapovania je štvrť Panenskej miesto, kde deti či starí ľudia môžu bez obáv a s potešením tráviť čas na uliciach, v kaviarničkách a otvorených vnútroblokoch. Najväčším problémom spomínanej štvrte je intenzívna automobilová doprava a stav historických budov.

Predstavia výsledky

Staré Mesto predstaví kompletné výsledky mapovania v stredu 13. decembra o 18:00 hod. v Goetheho inštitúte na Panenskej ulici. Na tomto stretnutí bude možné výsledky ešte doplniť či pripomienkovať. „Organizátori preto pozývajú všetkých, ktorí vo štvrti žijú, pracujú, podnikajú alebo ich budúca podoba Panenskej a okolia zaujíma,“ píše sa na webovej stránke Starého Mesta.

Proces participatívneho plánovania štvrte Panenskej a okolia poslúži ako podklad k vytvoreniu Manuálu verejných priestorov, ktorý bude koordinovať vzhľad uličných povrchov, zelene, parkovania či mobiliáru vzhľadom na potreby komunity.

Panenská ulica
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM