Rôzne Správy

Staré Mesto pripravuje návrh na oživenie parku na Jakubovom námestí

Jakubovo námestie v Starom Meste plánuje miestna samospráva oživiť. Súčasťou revitalizácie je aj priľahlý park, ktorý bude mať nové využitie.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto pripravuje návrh na oživenie parku na Jakubovom námestí
8
Galéria

Jedným z bratislavských verejných priestorov, ktorý by mohol v blízkej budúcnosti zmeniť svoju podobu, je Jakubovo námestie. Staromestská samospráva chce tomuto územiu vdýchnuť nový život. Priestor, ktorý je známy nielen kvôli Dobrému trhu, si to rozhodne zaslúži.

Staré Mesto informovalo o plánovanej revitalizácii parku na Jakubovom námestí aj s priľahlými komunikáciami už koncom februára. „Priestor parku bude rozšírený v severnej a západnej časti a návrh revitalizácie by mal zvýšiť kvalitu verejnej zelene a povrchov, zabezpečiť bezbariérovosť, zlepšiť hospodárenia s dažďovou vodou, zjednotiť a doplniť mobiliár a vytvoriť priateľské prostredie pre lokálnu komunitu a všetky vekové kategórie,“ uviedla vtedy samospráva.

Vytvorili anketu

Do plánovania budúcej podoby územia zapojilo Staré Mesto aj verejnosť. Prostredníctvom ankety zisťovali názory Bratislavčanov na súčasný stav i na hlavné funkcie, ktoré by radi na Jakubovom námestí mali.

„Treba povedať, že názory sú pomerne rôznorodé od úplne pokojnej – rekreačnej funkcie s dominanciou zelene, až po aktívny mestský park s hracími prvkami, či dokonca malým bazénom. Najkontroverznejším je výbeh pre psov. Sú obyvatelia, ktorí by ho privítali ako aj tí, ktorí psov úplne odmietajú,“ prezradila nám hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková s tým, že tieto rozmanitosti bude treba zohľadniť v budúcom návrhu riešenia.

Výsledky ankety budú slúžiť ako jeden z podkladov zadania revitalizácie tohto územia. Potom bude vypracovaná štúdia obnovy parku a okolitých komunikácií a po nej bude nasledovať projektová a realizačná dokumentácia.

Jakubovo námestie nesie názov po prvom bratislavskom richtárovi Jakubovi. Park, ktorý sa na námestí nachádza, bol do roku 2017 zaradený medzi Chránené areály a je na ňom umiestnený aj Pamätník obetiam komunizmu.

Park na Jakubovom námestí
8
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM