KAW Rôzne Správy

Aby v tom psičkári mali jasno: Ak váš chlpáč usmrtí zviera, obrovská pokuta vás neminie!

Aj po viacerých smutných prípadoch uštvaných sŕn sa ešte nájdu psičkári, ktorí si myslia, že pustiť svojho miláčika na voľno v prírode je v úplnom poriadku.

Ilustračný obrázok k článku Aby v tom psičkári mali jasno: Ak váš chlpáč usmrtí zviera, obrovská pokuta vás neminie!
13
Galéria

Na sociálnych sieťach sa pred pár dňami objavili otrasné zábery psami uštvanej srny, ktorá skončila mŕtva v poli pri Pezinku. Známe sú aj podobné prípady zo Železnej studienky. Ďalšie fotografie zachytili samice daniela, ktoré po naháňačke so psami skočili zo skaly vo Waitovom lome na Devínskej Kobyle.

Nezodpovedným hrozí pokuta

Je smutné, že aj po takýchto prípadoch sa ešte nájdu psičkári, ktorí sú schopní obhajovať sa pred lesníkmi.

„Uvedená situácia je v prímestských poľovných revíroch častá a mnohokrát po upozornení poľovníckou strážou (ale i poľovníkmi) dochádza k slovnému a niekedy až k fyzickému atakovaniu zo strany psičkárov,“ povedal pre Bratislava24.sk vedúci odboru komunikácie LESY Slovenskej republiky, š.p. Pavel Machava.

Zákon o poľovníctve hovorí jasnou rečou o tom, že v poľovnom revíri je zakázaný voľný pohyb psa vo vzdialenosti väčšej ako 50 metrov od osoby, ktorá psa vedie. To sa nevzťahuje na služobných psov používaných podľa osobitných predpisov a poľovníckych psov pri výcviku a výkone poľovníctva.

„Porušenie tohto zákazu sa považuje za priestupok na úseku ochrany poľovníctva, za ktorý je uložená peňažná pokuta od 30 eur do 3 000 eur,“ upresnil Machava.

Ak by sa stalo, že pes usmrtí zver alebo ju zraní, je podľa zákona majiteľ psa povinný túto skutočnosť okamžite nahlásiť užívateľovi poľovného revíru a nahradiť mu vzniknutú škodu.

Psa držte na vôdzke!

V chránenej oblasti tiež na „vybehanie“ psíka rýchlo zabudnite! Pohyb psov totiž upravuje aj zákon o ochrane prírody a krajiny.

„Na území, na ktorom platí štvrtý a piaty stupeň ochrany, je zakázané voľne pustiť psa okrem psa používaného na plnenie úloh podľa osobitných predpisov (služobný pes) a poľovného psa. Porušenie tohto zákazu sa považuje rovnako za priestupok, za ktorý možno uložiť pokarhanie alebo pokutu do 3 319,39 eura,“ cituje zákon Pavel Machava.

Tretím zákon, ktorý upravuje voľné púšťanie psov okrem psov poľovníckych a služobných pri výkone povinností na lesných pozemkoch je zákon o lesoch (§ 31, ods. 1, písm. o).

Dodržiavanie spomínaných zákonov kontrolujú členovia poľovníckej, lesnej stráže alebo stráže ochrany prírody. Tí však nemôžu byť všade. Pozrite si teda ešte raz smutné zábery uhynutých zvierat a dobre si rozmyslite, či psíka pustíte na prechádzke bez vôdzky.

Mŕtve zvieratá po útoku psov
13
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM