Rôzne

Do predaja ide nová 0 Euro Souvenir bankovka s motívom Bratislavského hra­du

Okrem novej verzie 0 Euro Souvenir bankovky s motívom Bratislavského hra­du sa pripravujú aj ďalšie dve vydania, ktorých predaj bude prebiehať tiež v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Do predaja ide nová 0 Euro Souvenir bankovka s motívom Bratislavského hra­du
4
Galéria
Zdroj: NUNOFI

Zberateľov, ktorým sa neušlo ani jedno z prvých dvoch vydaní 0 Euro Souvenir bankoviek s motívom Bratislavského hradu, nasledujúca správa iste poteší.

Nový motív s hradom

V pondelok 26. 8. 2019 pôjde do predaja nová verzia Euro Souvenir bankovky Bratislava s motívom Bratislavského hra­du!

Euro Souvenir bankovka Bratislava bude tentokrát v náklade 10-tisíc kusov a záujemcovia si ju budú môcť kúpiť v múzejnom obchode SNM – Historického múzea, nachádzajúcom sa pod Čestným nádvorím Bratislavského hradu. Do obchodu bude možný vstup z jeho oboch strán, od Viedenskej brány i od Mikulášskej brány a z parkoviska cez nádvorie.

Predaj sa začne už v pondelok 26. 8. 2019 od 10:00 – 18:00 hod. Oproti prvému vydaniu, ktoré bolo vytlačené v roku 2018 s chybou a jeho opravenému vydaniu, ktoré bolo vydané tento rok v júni a jeho predaj prebiehal na zberateľskom veľtrhu v Bratislave, je nový motív špeciálne doplnený o štátne symboly Slovenska a to konkrétne štátny znak a štátnu vlajku.

Zdroj: NUNOFI

Bankovka z Múzea dopravy STM

Pripravujú sa aj ďalšie dve vydania, ktorých predaj bude prebiehať tiež v Bratislave. Múzeum dopravy Slovenského technického múzea prezentuje historický vývoj cestnej, železničnej a lodnej dopravy na území Slovenska. Bolo založené v roku 1999 a nachádza sa v priestoroch koľajiska a priľahlých skladov Prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z polovice 19.storočia.

STM MD Bratislava sa rozhodlo pri príležitosti 20. výročia založenia múzea vydať Euro Souvenir bankovku, ktorej dominujú tri základné motívy, troch základných druhov dopravy, ktorými sa múzeum v súčasnosti zaoberá.

Hlavným motívom je prvý osobný automobil ŠKODA 743 GARDE kupé sériovo vyrobený na území Slovenska (30. 4. 1982). Ďalším je parný rušeň 434.128 vyrobený roku 1920 v závode První Českomoravská továrna na stroje v Prahe. Tretím motívom na bankovke je NKP Remorkér ŠTUREC, vlečný remorkér používaný na ťahanie vlečných člnov na Dunaji. Posledným zobrazeným predmetom je vzácny exponát Schönbachovho návestidla z druhej polovice 19. storočia, ktoré dovoľovalo alebo zakazovalo vjazd vlaku do stanice.

Euro Souvenir bankovka SLOVENSKÉ TECHNICKÉ MÚZEUM – 20. výročie Múzea dopravy Bratislava bude vydaná v náklade 10-tisíc kusov a záujemcovia si ju budú môcť zakúpiť 25. 10. 2019 v Múzeu dopravy Bratislava za cenu 3 eurá.

Zdroj: NUNOFI

ZOO Bratislava

Ďalším pripravovaným vydaním bude druhá séria ZOO Bratislava. Pre veľký záujem prvej edície bankoviek s nulovou hodnotou vyjde tento rok nový motív. Na bankovkách bude vyobrazený medveď hnedý, konkrétne medveď Félix, jeho portrét aj pohľad na jeho profil.

Félix je krásny veľký samec s nádhernou lesklou srsťou, ktorý žije v našej ZOO od svojho narodenia a tento rok mal už 24 rokov. Vizualizácia Félixa na bankovkách nie je náhodná. Celý výťažok z predaja bude venovaný na výstavbu nového chovného zariadenia pre tohto medveďa. Suma, za ktorú sa bude bankovka predávať, je 3 eurá.

Bratislava24.sk informoval Vladislav Klajban, výkonný riaditeľ NUNOFI.

Zdroj: NUNOFI

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM