Eva Sládková Správy Samospráva

Z tejto sumy sa vám pretočia "panenky". Aký plat má starosta Nového Mesta?

Miestne zastupiteľstvo dnes (v utorok 19.5.) schválilo plat starostovi Nového Mesta Rudolfovi Kusému na tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Z tejto sumy sa vám pretočia "panenky". Aký plat má starosta Nového Mesta?
Zdroj: TASR

Koronakríza riadne okreše príjmy samospráv. Inak to nebude ani v Novom Meste. Starosta mestskej časti Rudolf Kusý napriek tomu dostane viac ako 3500 eur. To je však najnižšia možná suma, akú môže starosta takej veľkej mestskej časti, ako je Nové Mesto, dostať.

„Podľa „zákona“, ktorý nadobudol účinnosť 1. decembra 2018 patrí starostovi plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok t.j. v tomto prípade za rok 2019 vo výške 1 092,–EUR a násobku, ktorý je stanovený pre obce s počtom obyvateľov od 20 001 do 50 000 vo výške 3,21,“ píše sa v návrhu všeobecne záväzného nariadenia.

Nezaslúžené?

Viacerí novomestskí poslanci dlhodobo hovoria o tom, že úrad nefunguje. Mnohí sa sťažujú, že sa so starostom nedokážu spojiť, keď potrebujú riešiť veci, že sa nezúčastňuje na riadnych rokovaniach, napríklad na zasadnutiach Miestnej rady a vyčítajú mu aj ďalšie pochybenia.

„Ja si nemyslím, že treba veľmi demonštratívne znižovať platy verejných funkcionárov. Jednak to nepredstavuje v rozpočte žiadnu výraznú položku a ak chceme, aby kvalitne vykonávali svoj úrad, mali by mať patričné ohodnotenie. Ja som sa zdržal hlasovania, keď bol návrh zvýšiť plat starostovi nad rámec zákona, pretože som presvedčený, že za ten výkon, čo Rudolf Kusý podáva, si vyšší plat nezaslúži. Nespochybňujem však, že má nárok na to, čo mu zo zákona patrí,“ vraví starostov kritik, poslanec Miestneho zastupiteľstva Nového Mesta Juraj Petrovič.

Ďalší novomestský poslanec Vladimír Wolf pripomína, že iní verejní funkcionári v našom meste majú oveľa vyššie platy. „Primátor Matúš Vallo argumentoval tým, že jeho funkcia je vedúca, riadi tím ľudí a tak by mal mať adekvátny plat. To platí aj o starostoch. Myslím si, že ak by šli platy ešte nižšie, bola tendencia ďalšieho zhoršovania kvality práce,“ vraví Vladimír Wolf.

Dobrý príklad?

Rudolf Kusý však pripomína, že on sám navrhol Miestnemu zastupiteľstvu, aby mu schválilo najnižšiu možnú sumu. A dokonca aj z tej sa chystá časť peňazí posielať na pomoc mestskej časti. „Ideme do ťažkého obdobia a starosta musí ísť príkladom. Deklaroval som, že časť platu, 500 eur, budem dávať na špeciálny koronaúčet. Mestskú časť čaká šetrenie, určité veci si nebudeme môcť dovoliť robiť, chcem aspoň takto prispieť,“ uzatvára Rudolf Kusý.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM