Eva Sládková Správy Samospráva

Konflikt záujmov? Výberové konanie na šéfa novomestského EKO-podniku vyhral miestny poslanec

Vyše týždňa trvalo, kým sme sa dozvedeli oficiálne výsledky výberového konania na šéfa EKO-podniku v Novom Meste.

Ilustračný obrázok k článku Konflikt záujmov? Výberové konanie na šéfa novomestského EKO-podniku vyhral miestny poslanec
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto

„Podľa môjho názoru je to konflikt záujmov, minimálne v etickej rovine. Myslel som si, že doba, keď poslanci riadili komunálne podniky (a riadne tam "bačovali“), je už za nami," napísal na sociálnej sieti poslanec Miestneho zastupiteľstva v Novom Meste Martin Vlačiky. Takto okomentoval kandidatúru svojho kolegu, tiež miestneho poslanca, Vladimíra Mikuša na riaditeľa EKO-podniku verejno-prospešných služieb. Ten napokon aj vyhral výberové konanie.

5 kandidáti

Novomestský EKO-podnik má na starosti širokú agendu. Spravuje a udržuje cesty tretej a štvrtej triedy, stará sa o ihriská a športoviská v Novom Meste, o tržnicu na Trnavskom mýte, či areál Kuchajdy. Vyše pol roka bol bez riaditeľa, čo mnohí považovali za alarmujúce. Výberové konanie na nového šéfa sa konalo koncom apríla a výberová komisia, ktorej väčšinu tvorili miestni poslanci, vyberala z 5 kandidátov. Najviac bodov napokon dostal Vladimír Mikuš.

Skúsenosti

Jeho kolega zo zastupiteľstva a člen výberovej komisie Pavol Troiak má však výhrady.

„Podľa mňa pán Mikuš nespĺňa rôzne kritéria, či už dosiahnuté vzdelanie, manažérske skúsenosti alebo vzťah k oblasti pôsobenia mestskej firmy. Medzi uchádzačmi boli aj takí, ktorí mali skúsenosti s technickým zameraním ich pôsobnosti, pričom pán Mikuš pôsobil hlavne v oblasti gastronómie. Pána Mikuša ale rešpektujem ako človeka a takisto aj ako poslanca našej mestskej časti,“ povedal Pavol Troiak s tým, že ani len vzdelanie pána poslanca nie je podľa neho na túto funkciu adekvátne.

„Pán Mikuš vyštudoval Vysokú školu v Sládkovičove – Fakultu sociálnych štúdií, čím samozrejme nechcem dehonestovať túto školu, ale je to úplne iné ako napríklad pri kandidátovi, ktorý vyštudoval Fakultu prevádzky a ekonomiky dopravy na Žilinskej univerzite alebo Vysokú školu ekonómie a manažmentu verejnej spravy,“ dodal. Vladimír Mikuš však pripomína, že na spomínanej fakulte vyštudoval odbor verejná správa.

V súlade so zákonom

Väčšina členov výberovej komisie má však iný názor. Jej predseda Pavol Galamboš si myslí, že Vladimír Mikuš bude dobrým riaditeľom.

"Pán Mikuš začal svoju prezentáciu SWOT analýzou, kde presne pomenoval východiskový stav EKO-podniku, ponúkol reálne riešenia, založené na konkrétnej znalosti jeho činnosti. Je dobre zorientovaný v procese verejného obstarávania, čo je veľmi dôležité vo vzťahu k zabezpečeniu ekonomicky výhodného nákupu tovarov, služieb a prác, rovnako ako aj súvisiacej legislatíve, platnej pre príspevkové organizácie a v povinnostiach prevádzkovateľa detských ihrísk, " vysvetlil predseda výberovej komisie a zareagoval aj na výčitku, že by mohlo ísť o konflikt záujmov. Tvrdí, že žiaden zákon nezakazuje, aby sa do výberového konania prihlásil aj poslanec. Naopak, ak by sa im to zakazovalo, išlo by o porušenie ich ústavného práva.

„K takýmto situáciám prichádza rovnako napríklad pri nomináciách na ministrov, pri osobách, ktoré vykonávajú zároveň funkcie poslancov v samospráve. Naposledy to bolo napríklad pri nominácii pána Jána Budaja na ministra životného prostredia, dávnejšie pána Roberta Kaliňáka pri nominácii na ministra vnútra,“vysvetľuje Pavol Galamboš.

Nestrannosť?

Ďalšiemu miestnemu poslancovi Jurajovi Petrovičovi sa však nepozdáva, že o kandidátovi-poslancovi rozhodoval jeho kolega z poslaneckého klubu. „Podľa môjho názoru mal Ing. Galamboš zvážiť zotrvanie vo funkcii predsedu výberovej komisie v momente keď zistil, že jedným z kandidátov je aj poslanec, predseda poslaneckého klubu ktorého je Ing. Galamboš členom. Ako sa dá veriť v tomto prípade v nestrannosť a nezávislosť predsedu komisie? Tu nejde o súlad so zákonom, ale o možné ovplyvňovanie priebehu výberu v záujme konkrétnej osoby,“ povedal Juraj Petrovič. Poslanec Tomáš Korček z Klubu nezávislých poslancov, v ktorom kedysi pôsobil aj pán Vladimír Mikuš však pripomína, že Mikuš sa ešte pred samotným verejným vypočutím vzdal postu predsedu a dokonca aj členstva v poslaneckom Klube nezávislých poslancov a momentálne pôsobí ako nezaradený.

Mandát

Teraz je rad na starostovi Nového Mesta, ktorý sa rozhodne, či kandidatúru víťaza prijme. Sám Vladimír Mikuš odmieta, že by bol v konflikte záujmov a dodáva, že po vymenovaní sa aj tak vzdá poslaneckého mandátu.

„Ak ma starosta mestskej časti navrhne miestnemu zastupiteľstvu na vymenovanie do funkcie riaditeľa príspevkovej organizácie a zastupiteľstvo ma zvolí, vzdám sa ešte pred samotným nástupom do funkcie riaditeľa poslaneckého mandátu, presne ako to predpokladá postup podľa zákona o obecnom zriadení,“ vraví Vladimír Mikuš a dodáva, že už má presnú predstavu o tom, čo treba v EKO-podniku riešiť ako prvé.

„Moje prvé kroky by smerovali k prevereniu potrebných opatrení vzhľadom k situácii ohľadom pandémie koronavírusu, ku auditom a analýzam personálnej agendy jednotlivých stredísk, kontrole existujúcich zmluvných vzťahov a riešeniu situácie strediska doprava, nakoľko tomuto končí nájomná zmluva na pozemok, kde sídli a situáciu treba bezodkladne riešiť,“ uzavrel Vladimír Mikuš.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM