Rôzne Správy

VIDEO: Nová zastávka na Mariánskej už slúži Bratislavčanom

Nástupný ostrovček je kratší, ako bol pôvodne, ale podarilo sa ho po konzultáciách a schváleniach príslušných inštitúcií rozšíriť.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Nová zastávka na Mariánskej už slúži Bratislavčanom
Zdroj: TASR

Dopravný podnik Bratislava po rekonštrukcii električkovej trate na Špitálskej ulici vybudoval aj novú zastávku Mariánska. Cestujúci ju môžu využívať od dnešného dňa – štvrtka 23. augusta 2018.

Kratší nástupný ostrovček

Novovybudovaná zastávka Mariánska je umiestnená na pôvodnom mieste pri „Dvoch levoch.“ Predošlá stavebná dĺžka nástupného ostrovčeka pre električky bola 60 metrov, po novom má 45 metrov. K tejto úprave došlo z dôvodu, že úzky pás pôvodnej zastávky nebol na jej konci cestujúcimi využívaný a spôsoboval kolízne situácie cestnej dopravy.

Nový ostrovček je teda kratší, ale podarilo sa ho po konzultáciách a schváleniach príslušných inštitúcií rozšíriť o 50 cm, čo bude pre cestujúcich komfortnejšie. Nová zastávka spĺňa všetky normy na prevádzku električiek a taktiež cestné normy na prevádzku motorových vozidiel. „Zastávkou obnovujeme pôvodnú dostupnosť električkových liniek, pričom jej nové prevedenie zvyšuje bezpečnosť cestujúcej verejnosti,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB, a.s. Milan Urban.

„Rekonštrukciu električkovej trate na Špitálskej sme úspešne zavŕšili sprevádzkovaním zastávky na Mariánskej. Bratislavčania tak môžu túto trať plne využívať. Rozvoj a modernizácia koľajovej dopravy patrí medzi priority hlavného mesta. Je to účinný nástroj ako postupne zvyšovať počet ľudí využívajúcich mestskú hromadnú dopravu,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Bez bariér

Súčasťou zastávky je výdajný automat na cestovné lístky a elektronická informačná tabuľa, ktorá bude cestujúcich informovať o odchodoch liniek MHD. Výhodou je, že dispečing DPB, a.s. môže priamo na informačné tabule posielať správy o prípadných mimoriadnych udalostiach. Zastávka má 2 prístrešky pre cestujúcich s dĺžkou 4 metre s lavičkami, nástupnú hranu, vodiace línie pre nevidiacich a slabozrakých s bezbariérovými úpravami, nové zábradlie a nový smetný kôš.

V blízkosti zastávky pribudol priechod pre chodcov s bezbariérovými úpravami na chodníkoch, osadené je nové osvetlenie priechodu, upravilo sa aj dopravné značenie existujúcich parkovacích stojísk za účelom bezpečnejšieho a pohodlnejšieho vchádzania a vychádzania v súvislosti s rozšírením zastávky.

Novú zastávku vybudoval DPB, a.s., pričom finančné prostriedky sa použili zo zdrojov hlavného mesta vo výške 109 860 eur bez DPH.

Zdroj: Dnes24.sk
Nová zastávka na Mariánskej
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM